Erdoğan'a soykırım konseri daveti

Dresden Senfoni Orkestrası, İstanbul'da Ermeni soykırımı anısına vereceği konsere Erdoğan'ı da davet etti. Ankara konsere tepkili.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dresden Senfoni Orkestrası’nın Ermeni soykırımının 100’üncü yılı için hazırladığı “Aghet“ (Ağıt) adlı konserine Cumhurbaşkanı Erdoğan da davet edildi. Konser, Türkiye ile Almanya arasında daha önce gerilime yol açmıştı.

Dresden Senfoni Orkestrası’nın Ermeni soykırımını ele alan “Aghet” (Ağıt) konserinin Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki temsiline Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da davet edildi.

Deutsche Welle Türkçe'nin Alman haber ajansı dpa’dan aktardığına göre Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın da davetliler arasında olduğu belirtildi. Habere göre, gönderilen davetiyelerde etkinlikte “Türk ve Ermeni geçmişlerindeki yaralar” ile ifade ve sanat özgürlüğünün ele alınacağı ifade edildi.

13 KASIM'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Dresden Senfoni Orkestrası tarafından hazırlanan “Aghet” konseri, İstanbul Başkonsolosluğu’nda 13 Kasım’da gerçekleştirilecek. Etkinlikte ayrıca Türk-Ermeni-Alman Dostluk Derneği’nin kurulması planlanıyor.

konser-ic

"Aghet” konserinde Türk besteci Zeynep Gedizoğlu, Alman besteci Helmut Oehring ve Ermeni besteci Vache Sharafyan’ın bestelediği eser, Türk, Ermeni ve Alman sanatçılar tarafından seslendirilecek.

TÜRKİYE PROGRAMDAN AYRILDI

Dresden Senfoni Orkestrası’nın “Aghet” konseri, Türkiye’de rahatsızlık yaratmıştı. Alman basınında çıkan haberlerde Türkiye’nin konser projesini engellemeye çalıştığı ve Avrupa Birliği’nE (AB) mali desteği çekmesi için baskı yaptığı öne sürülmüştü. Medyada yer alan haberlere göre, Türkiye Ekim ayının başında da “Aghet” projesi nedeniyle Yaratıcı Avrupa Programı’ndan ayrılmıştı.

Ermeni 'Ağıt'ına destek AB'yle ipleri kopardıErmeni 'Ağıt'ına destek AB'yle ipleri kopardı

“Aghet” konser projesine, AB ile Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından mali destek sağlanıyor. Ancak dpa’nın haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı İstanbul’da planlanan “Aghet” konserine ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı.

"Aghet” konserinin İstanbul’da seslendirilecek olmasının Ankara-Berlin arasında yeni bir pürüz yaratmasından endişe ediliyor. Alman Meclisi'nin 1915 Ermeni olaylarını "soykırım” olarak tanıyan kararının ardından Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerde yaşanan gerilim hâlâ tam olarak giderilemedi.