Belediye Roma Bahçesi'nden ne istiyor?

Cihangirliler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Roma Bahçesi' diye anılan ve SİT alanı olan yeşil alana 'sosyal tesis' inşa etme ısrarına tepkili. İnşaat girişimi bir kez daha durduruldu ama birçok soru yerli yerinde duruyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR –  Cihangir’in nadir yeşil alanlarından Roma Bahçesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘sosyal tesis’ inşa etme ısrarından yakayı bir kez daha kurtarmış görünüyor. Bu sabah parka giren iş makinaları, vatandaşların tepkisi ve temel kazımı sırasında bir sarnıç bulunması sonrası alandan çıkarıldı.

SİT ALANINDAKİ İLK GİRİŞİM DEĞİL

Ortada resmi bir ruhsat bulunmazken ve ilgili dava devam ederken, inşaat şimdilik durduruldu. Fakat Cihangir halkının içi rahat değil. Çünkü bu, belediyenin SİT alanı olmasına rağmen parkın en tepesindeki bölüme ilk sosyal tesis inşa etme girişimi değildi. 2012’de de benzer bir hamle yapılmış, inşaat benzer gerekçelerle durdurulmuştu.

‘BELEDİYE BAHÇESİ’ ENDİŞESİ

park-2

Şimdi ‘aşağıdan Galataport geliyor, ‘yukarıda’ daimi bir ‘Topçu Kışlası’ ihtimali gündemde tutuluyor. Roma Bahçesi ise tam ortada. Hiçbir tesise/mekâna ihtiyaç duymadan vakit geçirilen ve tam da üzerinde bir tesis bulunmadığı için ‘anlamlı’ olan bir alan. Dahası, Belediye ‘Sadece bir çay bahçesi olacak’ savunması yapsa da, Cihangirliler durumun ‘o tesis’le sınırlı kalmayacağından, parkın tamamen bir ‘belediye bahçesi’ne dönüşmesinden endişeli.

YALVARMAK ZORUNDA BIRAKILMAK…

park3

Hal böyleyken, vatandaşlar inşaat makinelerinin kimseye haber vermeden alana gelmesine, evlerinin dibine set çekilmesine sert tepki gösterdi. Parkın Defterdar Yokuşu tarafındaki apartmanların önü kapanmış durumda. Bir apartman sakini, paravanların arasından zar zor gördüğü bir belediye işçisine “Burayı kapatmanın amacı ne? Benim güneşim kapanıyor” diye yalvarmak zorunda bırakılıyor.

‘SÖYLEYİN AŞAĞI İNİYORUM!’

Bir ‘teyze’ balkonundan inşaata doğru “Ben kalp hastasıyım önümü kapamasınlar. Söyleyin bunu onlara. Geliyorum oraya” diye bağırıyor.

‘EVİMİN ÖNÜNÜ KAPATTILAR’

ayse-teyze

Ayşe Teyze “40 yıldır buradayım. Burası SİT alanıydı. Evimin önünü kapatmışlar paravanlarla. Kaçak yapıyorlar” diye isyan ediyor.

BELEDİYE NEDEN ISRARCI?

İş makinelerine ve polise tepki gösterenlerin mesajı net: “Burada hiçbir bina yükselmesini istemiyoruz. Ufacık bir boş alan zaten.”

Belediyenin İstanbul çapındaki sosyal tesislerine illa bir yenisini eklemek istiyorsa bile, tarihi Roma dönemine dayanan, arkeolojik SİT alanı olan ve ‘Cihangir’ kimliğinin simgelerinden biri olan Roma Bahçesi’nde niçin ısrar ettiğiyse belirsiz…

DİDO-RAY VE DEMCE ORTAKLIĞI

Şimdi inşaat durdu ama İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı, Yapı İşleri Müdürlüğü’nün kontrolünde, müteahhit olarak Dido-Ray ve Demce Yapı Ortaklığı’nın göründüğü proje tabelası yerli yerinde duruyor…

tabela

Roma Parkı'nda yıkım durdurulduRoma Parkı'nda yıkım durduruldu