Çocuğa sarkıntılık suçuna 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası

Ceza yargılamasında değişiklik tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarı çocuğa cinsel istismar, vücut dokunulmazlığı, patlayıcı madde bulundurma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında cezaların alt sınırının yükseltilmesini düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Hükümet, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı TBMM Başkanlığına sundu. Tasarı, Anayasa Mahkemesinin yasal bir düzenleme yapılması önerisinde bulunarak iptal ettiği  TCK'nın "Çocukların cinsel istismarı" maddesinin birinci ve ikinci fıkrasını yeniden düzenliyor. Buna göre, çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde, sanık 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda,  ceza 16 yıldan aşağı olmayacak. İstismar 12 yaş  altındaki bir çocuğu ise ceza 10 yıldan az  olamayacak.

NE OLMUŞTU? 

Anayasa Mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nun, çocuğun cinsel yönden istismarını düzenleyen 103. maddesinin birinci fıkrasındaki “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” ilişkin hükmü iptal etmişti. Yüksek Mahkeme, bu tür davalara ilişkin yargılamada, her bir somut olayın özelliklerinin dikkate alınmasını ve buna göre ceza tayin edilmesini istemiş. AYM, iptal kararı doğrultusunda yeni bir yasal düzenleme yapılması için hükümete 6 ay süre vermişti.