6 bin zeytin ağacının bulunduğu araziye TOKİ inşaatı

İskenderun'da 6 bin zeytin ağacının bulunduğu bölgede TOKİ toplu konut inşaatı başlattı. Ağaçları 35 yıl önce kendilerinin diktiğini belirten mahalleli TOKİ'ye tepkili.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hatay'ın İskenderun ilçesinde binlerce zeytin ağacı toplu konut inşaatı için kepçelerle sökülmeye başlandı.

İlçeye bağlı Gültepe Mahallesi'ndeki 450 bin metrekare alan üzerine ilk etapta 4 bin 500 konut yapmayı planlayan TOKİ, şantiye kurmak ve yol açmak için çalışmaya başladı. Hazine arazisi üzerindeki zeytin ağaçlarının bir bölümü de iş makineleri tarafından söküldü.

Zeytin ağaçlarını 35 yıl önce kendilerinin ektiğini belirten mahalle sakinleri, başvuru yapmak için muhatap bulamadı. TOKİ'nin yapılacağı bölgede 6 binin üzerinde zeytin olduğunu anlatan mahalle sakinlerinden Kazım Tekbaş ve Reşit Bulut, "TOKİ'ye karşı değiliz yapılmasın da demiyoruz. Az emekle bu ağaçları büyütmedik. Bu emeğimizin karşılığını versinler. Bu ağaçları yetiştirmek için sırtımızda su çekip, taslarla sulayarak büyüttük. Yetkililer gelip keşfini yapsınlar. Zeytin ağaçlarımızın değerini bize versinler, ondan sonra söksünler" diye konuştu.

zeytin3

Geçen yıllarda Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde de yüzlerce zeytin ağacı termik santral inşaatı için kesilince köylüler ayaklanmıştı. Yürütülen mücadele sonucu yargı kararıyla zeytin ağaçlarının olduğu bölgedeki termik santrale izin çıkmamıştı.

(HATAY-DHA)