DBP Eşbaşkanı Tuncel: Türkiye savaşa hazırlanıyor

Muharrem ayı bitti, Diyarbakırlı Aleviler aşure dağıttı. Etkinlikte konuşan DBP Eşbaşkanı Tuncel, Türkiye’nin Irak ve Suriye politikalarını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Muharrem ayının sona ermesiyle birlikte Diyarbakır’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Cemevinde aşure dağıtıldı. Etkinliğe siyasetçiler de katıldı.

Önceki yıllara göre katılımın az olduğu, ancak polisin daha yoğun önlem aldığı aşure etkinliğine DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ve Emek Partisi (EMEP) il yöneticileri katıldı.

Etkinlik deyişlerin okunması ve semah ile başladı. Daha sonra konuşma yapan PSAKD Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, Olağanüstü Hâl (OHAL) gerekçesiyle aşure dağıtımının engellenmek istenmediğini kaydederek, “Bu bizim bir ibadetimizdir. İnancımıza yönelik her türlü baskıya karşı direniriz” dedi. Koluman, yeni Kerbelaların yaşanmaması için barış, demokrasi, kardeşlik isteyenlerin bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

‘CEMEVLERİ’NİN GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI’

Koluman’ın ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı da, “Bugün burada hep birlikte barış ve kardeşlik için niyaz ediyoruz. İnsanların ibadetlerini yapabilmeleri engellenmemeli. Her Cuma günü camilerde insanlar ibadetlerini yapabilsinler diye kamu güvenliği sağlanıyorsa, Alevi yurttaşlara da bu imkân sağlanmalı. Eğer bu imkan sağlanmıyorsa, bu bir utançtır, bu bir ayıptır" diye konuştu.

TUNCEL: TÜRKİYE SAVAŞA HAZIRLANIYOR

“Aleviler bu coğrafyada kendi Aleviliğini gizlemek zorunda kaldılar” diyerek Alevilerin uğradığı baskılara dikkat çeken DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Bunun nedeni tekçi siyaset anlayışıdır” dedi.

Türkiye’nin Irak ve Suriye politikalarını eleştiren Tuncel, Türkiye’nin savaşa hazırlandığını belirterek, “Bize savaşı dayatanlara karşı birlikte mücadele vermek lazım. Saldırı hepimize ise, saldırıya karşı herkes yan yana gelecek, böyle mücadele edilecektir. Başka yolu yok. Bütün inançların özünde barış vardır. Aynı zamanda zalime karşı direnmek de vardır" diye konuştu.

İNANÇLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ANAYASAL GÜVENCE

İmralı heyetinde yer alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise şunları söyledi: "Çözüm süreci boyunca bu ülkede barışın umudunun yeşermesini hepimiz yüreğimizde hissettik. En kritik İmralı toplantısında PKK Lideri Abdullah Öcalan, 'Eğer bütün bölgede sorunlarımız çözülmek isteniyorsa bu ülkede bütün dilleri, kültürleri, inançları özgürleştirmenin yasal ve anayasal düzeni oluşturulmalı. Bu ülkenin anayasa mevzuatında Kürt ve Alevi kelimesi geçmiyorsa o ülkede çoğulcu demokrasiden, inançların özgürlüğünden bahsedemeyiz' demişti. İşte bugün yaşadığımız sorun da aynı sorundur. Bugün Alevi televizyonlarının kapatılması, inançlarını yaşayamaması, Alevi yurttaşların evlerinin kapılarına bir takım çete ve paramiliter güçler tarafından işaret konulması, tam da İmralı'da yapılan tespittir"dedi.

Konuşmaların ardından Alevi dedelerinin okuduğu dualarla aşure dağıtımına geçildi.

Etiketler diyarbakır DBP aşure