Çevrecilerden 80. madde protestosu

97 sivil toplum örgütü, kamuoyunda 80'inci madde olarak bilinen ‘stratejik proje bazlı yatırımların’ izin, tahsis ve ruhsat yetkisini Bakanlar Kurulu kararına bırakan kanun maddesinin iptali için Galatasaray’da basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu'na, her türlü altyapı yatırımı için, ‘izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil’ yetkisi veren, 6 bin 745 sayılı yasanın 80'inci maddesi çevreciler tarafından protesto edildi.

Galatasaray Lisesi önünde saat 13.00’de bir araya gelen topluluk, “Madde 80’e karşı yaşamı savunuyoruz. Direniyoruz” , “Kamu yararı yalan, Madde 80 Talan”, yazılı dövizler açtı. 80. maddenin iptal edilmesini isteyen grup üyeleri “OHAL Bahane Talan Şahane” şeklinde slogan attı.

Çevreci kuruluşların ortak bildirisini okuyan Sıla Salt, “Madde 80 ile ticari yatırımların stratejik gerekliliği ve aciliyeti gerekçesiyle, Türkiye’nin dereleri, kıyıları, denizleri, ormanları, ovaları, yaylaları, kültür mirasları Bakanlar Kurulu’nun keyfine, insafına terk edilecektir. Kentsel dönüşüm kılıfı altındaki kent yağması hızlanacaktır. Parklardan, deprem toplanma alanlarına, sahillerden kültürel ve tarihi eserlere bu madde ışığında ranta açılacaktır” dedi.

'BU YASA İPTAL EDİLMELİDİR'

Kanunun, Anayasa Mahkemesi’nde götürüleceğine değinilen basın açıklamasında da “Anayasa mahkemesi üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Bu yasa derhal iptal edilmelidir. Bizler doğa, hayvan ve kent örgütleri olarak yaşanılabilir bir dünya için, toprağı, suyu, havayı, çıkarsız bir şekilde savunuyoruz. Bu kanun yaşamın ve geleceğin yok edilmesidir. Bu çılgınlıktan vazgeçilmelidir” denildi.

80. madde Fırtına Vadisi'nde horon eşliğinde protesto edildi. 80. madde Fırtına Vadisi'nde horon eşliğinde protesto edildi.

Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 80. Madde, “6745 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun” içinde yer alıyor. Gündeme 70. madde olarak giren, bu isimle Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken bir gecede 75. madde adını alarak Meclis’ten geçirilen yasa ‘80. Madde’ olarak 7 Ekim 2016 tarihinde yürürlüğe girmişti.

(İSTANBUL-DHA)