Tekcan'dan proje okul uygulamasına tepki

'Proje okul' kapsamına alınan Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi bugün öğretmenlerine veda ediyor. Tebligatların bugün ellerine ulaştığını söyleyen sanat eğitimcileri eşyalarını toplarken öğrencileri gözleri yaş içinde onları izliyor. Okulun kurucularından Prof. Süleyman Saim Tekcan: "Bu sanat adına bir katliam demektir"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin orta öğretim düzeyinde sanat eğitimi veren ilk okulu olan İstanbul Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi'nin Milli Eğitim Bakanlığı'nca 'proje okul' kapsamına alınmasının ardından öğretmenlerin tayini çıkmaya başladı. Özel sınavla alınan öğretmenlerin başka okullara gönderilmesi, öğrencilerle veliler arasında tedirginlik yaratıyor. Daha önce okulun öğrencileri, eski mezunları ve eski öğretmenleri, öğretmenlerin gönderilmesine karşı çıkmak için mektuplar yazarak Duvar'a göndermişti. Son alarak bu gün 5 öğretmenin tayin tebligatı okula ulaştı.

Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi'nden Duvar'a mektuplarAvni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi'nden Duvar'a mektuplar

Öğretmenler bu gün okula giderek eşyalarını toplamaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın seslerine kulak vermediği öğrenciler ise ağlayarak öğretmenlerini izliyor. Duvar'a konuşan okulun kurcularından Prof. Süleyman Saim Tekcan proje okul kapsamında alınan kararları 'katliam' olarak niteledi. Tekcan şunları anlattı:

‘’Bu okullar kurulduğundan itibaren, bu okula atanan hocalar üniversitelerin uygun gördüğü sanat eğitimci hocalar tarafından sınavla alınarak atamaları yapılmıştır. Bu seçme, sanat eğitimi öğrencileri için kaçınılmazdır. Bu hocaların yetiştirdiği öğrenciler de güzel sanatlar fakülteleri ve güzel sanatlar eğitimi yapan kurumlara ilk 10 içerisine girerek yerleştirilmektedir. Bu bizim ülkemizdeki sanat eğitimimizin uluslararası platformda önder öncü sanatçılar olmasını sağlamaktadır. Bugün Türk plastik sanatlarında var olan genç kuşak başarılı sanatçılar, hedeflerine öncelikle güzel sanatlar liseleri aracılığıyla başlayan eğitimleri sayesinde ulaşmışlardır. Bu sanatçılar, bu saygın kimliklerini bu liselere borçludur.’’

YILLARCA ÜZERİNDE ÇALIŞILMIŞ BİR PROJE

Milli Eğitim Bakanlığı'nın  'proje okul' kararından sonra yapılabilecek bir şey olmadığını söyleyen Tekcan, eğitimci arkadaşlarının yalnız olmadığını hatırlatmak için konuştuğunu belirtiyor:

‘’Bu acıklı durumun Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin kanunla kurulmasını sağlayan Avni Akyol dostumuzun huzur içinde yatmasına imkan vermeyeceğini düşünmekteyim. Biz ölülerine saygılı bir milletiz. Yıllarca üzerinde çalışılmış bir projenin yok edilmesi, hayatımızın her gün sil baştan yaşanması, geleneklerimize ve göreneklerimize uygun düşmemektedir. Bunları gözümüz gibi korumak, uluslararası benzer kurumlarla ilgi kurarak çağı yakalamak gerekirken, yabancılara bu kurumları neden koruyamadığımızı anlatmakta güçlük çekeceğimize inanıyorum.’’

ORTAÇAĞ YERİNE RÖNESANS

Tekcan, Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi’nin kurulma amacını şu sözlerle açıklıyor: ‘’Düşünce çağının başladığı ortaokul bitiminde çocukların yaratıcılıklarını geç kalmadan eğitim içinde bilinçlendirmek ve onlara başlanması lazım gelen yaşta yaratıcılığa yönelik eğitim vermek kaçınılmazdır. Bütün çağdaş ülkelerde sanat eğitimi bu temel üzerine kurulmuştur. Biz sanat eğitimcileri olarak sanatı ortaçağ karanlığı içerisine götürmek yerine Rönesans’ı yaratan sanatçıların alt yapılarını örnek alarak, usta-çırak ilişkisi içerisinde düşüncelerini ve yeteneklerini geliştirmeye mecburuz. Bu okullar da bu amaçla kurulmuştur. Bizler de lisemizi bu amaçlarla ve büyük emeklerle kurmuştuk. Bu yüzden Büyük Atatürk’ün sanatla ilgili söylediği sözlere dönerek güzel sanatlar liselerimizin korunmasını sağlamak eğitimcilerimizin olmazsa olmazıdır. Anadolu güzel sanatlar liselerimizin ilki olan Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisemizin öğretmenlerinin, örnek ve yüksek öğretim kadrosundan koparılmış, daha eğitim yılının içindeyken öğrencilerinden bu şekilde ayrılmış olmaları hepimizi düşündürmelidir. Son derece başarılı bir proje yöneticilerinin yerine aynı düzeyde olması mümkün olmayan birilerinin atanmasının eğitimi aksatacağını düşünmekteyim. Bu sanat adına bir katliam demektir."

Süleyman Saim Tekcan kimdir?

Ressam Süleyman Saim Tekcan, 1940 yılında Trabzon'da doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü Resimiş Bölümü'nü 1961 yılında bitirdi. Almanya'da baskı eğitimi konusunda araştırmalar yaptı (1969-1971). Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Serigrafi Atölyesi’ni kurdu (1975) ve yönetti. 1982' den sonra görevini Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü Özgün Baskı Atölyesi öğretim üyesi olarak sürdürdü. Birçok kişisel sergi açtı. Uluslararası sergilere katıldı. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Baskı (1982), Viking Resmi Baskı Yarışması Başarı (1985), Bangladeş Asya Bienali, Dakka Özgün Baskı (1986) ödüllerini, Başbakanlık Dostluk ve Barış Ödülü Gümüş Madalyası'nı (1986) ve Devlet Özgün Baskı Ödülü'nü (1992) kazandı..