Lisa Çalan: Bir sonraki duruşmaya yürüyerek gideceğim

HDP'nin 5 Haziran 2015'te düzenlediği Diyarbakır mitinginde patlatılan bombalar 5 kişinin ölümüne 400'den fazla insanın yaralanmasına neden olmuştu. Davanın 4 tutuklu sanığının yargılaması Ankara'da başladı. Saldırıda bacaklarını kaybeden Lisa Çalan, "Bir sonraki duruşmaya yürüyerek gideceğim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Akarsu Çelik  [email protected]

ANKARA - HDP'nin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği, Diyarbakır mitingine yönelik bombalı saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 400'den fazla kişi yaralanmıştı. Miting alanına bomba koyduğu polis tarafından tespit edilen ve saldırıdan bir gün sonra Gaziantep'te yakalanan Orhan Gönder ile ona yardım ettiği düşünülen İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök'ün yargılanmasına saldırıdan 1 yıl 4 ay sonra başlandı. Güvenlik gerekçesiyle davanın Ankara'da görülmesine dair verilen karara mağdur yakınları tepki göstermişti. İşte o davanın ilk duruşması Ankara 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

'PATLAMADAN BU YANA DAHA GÜÇLÜ BİR İNSANIM'

Duruşmayı izlemeye gelenler arasında, patlamada iki bacağını kaybeden Diyarbakırlı yönetmen Lisa Çalan da vardı. Protez tedavisi için bir süredir Ankara'da bulunan Lisa Çalan duruşmayı Duvar'a değerlendirdi. Çalan, 16 Aralık tarihine ertelenen bir sonraki duruşmaya tekerlekli sandalyeyle değil yürüyerek gitmeye kararlı olduğunu söyledi.

Lisa Çalan, "Katilim karşımda öyle rahat oturuyordu, o kadar rahat konuşuyordu ki, dilim tutuldu. Sadece gözlerimi dikip baktım onlara. Orhan Gönder'in elinde siyah bir bere vardı. Uzun süre onunla oynadı ve mahkeme devam ederken başına o siyah bereyi taktı. Bence o berenin sembolik bir anlamı vardı. Kim ona bu özgüveni veriyor? Onun bu tavırlarına neden tolerans gösteriliyor? Bu manzara karşısında kendime söz verdim, bir sonraki duruşmaya ayakta gideceğim, tekerlekli sandalyede değil yürüyerek gideceğim. Katliama yardımdan yargılananlardan biri parmağıyla beni işaret ederek 'Bacağı kopmuş karşımda oturuyor!' dedi. Sen kimsin de benim adımı ağzına alıyorsun! İki ayağım gitti evet ama onlardan daha sağlam iki ayakla geleceğim karşınıza! Beni öldüremediler, öldüremezler! Ben o patlamadan bu yana daha güçlü bir insanım. Hele bugün o mahkemeyi, onların rahatlığını gördükten sonra güçsüz olmak bana yakışmaz. Hayatını kaybeden canlarımıza bunu yapamam. Bir sonraki duruşmaya ayakta gitmem onlara kendi adıma vereceğim en büyük ceza olacak!" dedi.

Katliam sanıklarına kelepçe takılmadığına dikkat çeken Lisa Çalan, diğer sanıkları dikkatle dinleyen Orhan Gönder'in ifade vermemesine dair şüphesini şu sözlerle anlattı:

"İfade vermek konusunda adeta birileri tarafından eğitilmiş olduğu hissine kapıldım. 21 yaşında biri, bu kadar insanın katlinden sorumlu tutulan ve yargılanan biri nasıl bu kadar rahat olabilir? Herkesi dinledi. Sanki ortamın nabzını tuttu. Bir sonraki duruşmada ifademi yazılı vereceğim diyor. Bunları kim öğretiyor ona? Onu koruyan, kollayanlar kim?"

HDP mitingine bombalı saldırı sanığı: İfademi alan polisler 'FETÖ’cü olabilirHDP mitingine bombalı saldırı sanığı: İfademi alan polisler 'FETÖ’cü olabilir

"YALNIZLAŞTIRILDIM" MESAJI

Lisa Çalan'ın avukatı Ferhat Kılıç da Duvar'a yaptığı açıklamada, sanık Orhan Gönder'in "Cezaevinde yalnızlaştırıldım" sözleriyle bir yerlere mesaj gönderdiğinden şüphelendiklerini ifade etti.

Yargılamanın Diyarbakır'da değil de Ankara'da yapılmasının mağdurları çok zor durumda bıraktığını belirten Kılıç, "Saldırıda hayatını kaybedenlerden sadece birinin yakını mahkemeye gelebildi, Lisa Çalan gibi yaralananlardan da birkaç kişi izleyebildi duruşmayı. Diyarbakır'dan Ankara'ya bu duruşmaya gelmek, bu insanlar için çok büyük bir maddi külfet. Duruşmaya katılanlar da bunu ifade etti ancak mahkeme davanın Diyarbakır'da görülmesi talebini reddetti" şeklinde konuştu.

5 sanıklı davada, 4 kişi tutuklu olarak yargılanırken, bir sanık ise firari durumda. Bu kişi, 'IŞİD'in Türkiye emiri', yani IŞİD'in Türkiye saldırılarını organize eden kişi olarak bilinen İlhami Balı. (DUVAR)