Eski Bakan Âlâ: Cemaat 'one minute'ten sonra suç örgütüne döndü

TBMM'de darbe girişimini araştırmak için oluşturulan komisyon dönemin İçişleri Bakanını dinledi. Âlâ'ya göre her şey 'one minute' ile başladı.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Demirkaya  [email protected]

ANKARA- 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan revizyonunda kabine dışı kalan İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan meclis komisyonuna bilgi verdi.

Bakanlığı döneminde 'cemaat örgütlenmesine' yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Âlâ, Gülen cemaatinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Peres’e karşı Davos’taki 'one minute' çıkışından sonra suç örgütüne dönüştüğünü öne sürdü: "One minute’den 1-2 ay sonra bilgi belge toplamaya, dinlemeye başladılar. Bu dinlemeleri diğer partilere de yaymışlar. Farklı birimleri dinlemişler. Yılda 250 bine yakın dinleme yapmışlar."

Âlâ, 15 Temmuz gecesi neler yaşadığını da komisyon üyeleriyle paylaştı: "Ben Erzurum’daydım. 21.20 uçağıyla Ankara’ya hareket ettim. 23.00 sularında iner inmez, koruma polisim ‘darbe oluyormuş’ dedi. Daha sonra MİT Müsteşarımız aradı. Havaâlânında bir değerlendirme yaptım. Emniyet Genel Müdürü’nü aradım, ‘silahla karşı konulacak’ talimatı verdim. Jandarma’ya da aynı talimatları verdim. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızı aradım. Belediye başkanları valiler, bakanlarla görüştüm. Özel harekat polislerinin Ankara’ya sevkini konuştuk. Bu arada televizyon kanallarına bağlandım ve bilgi verdim. Özel Kuvvetler Komutanı aradı, yetki istedi. Ben de, ‘Hükümet ve Cumhurbaşkanı adına söylüyorum, bunlara karşı harekete geç’ dedim. O da uyguladı. Bursa’da Alay Komutanı gözaltına alındı. Cebinden illerde görevlendirilecek Sıkıyönetim Komutanları vardı. Ben hemen hepsini görevden aldım."

Cumhurbaşkanı İstanbul’a indikten sonra süreci birlikte yönetmeye başladıklarını anlatan Âlâ, daha sonra Başbakan ile birlikte Çankaya Köşkü’ne geçerek açıklama yaptıklarını söyledi. Âlâ sunumunu, ‘Darbe yapma imkanını ortadan kaldıracak demokratik sistemi oluşturmak bizim boynumuzun borcudur’ sözleriyle tamamladı.

‘DARBEDE BİRİNCİ ETKEN YAŞ’

Âlâ’nın yarım saat süren sunumunun ardından komisyon üyelerinin sorularına geçildi. Komisyon Başkanı Reşat Petek, darbenin erkene alındığı iddialarını hatırlattı, Âlâ, ‘Askeri Şura birinci etkendir diye düşünüyorum. Bunu önlemek için harekete geçmiş olabilirler’ dedi.

Emniyet müdürü seviyesinde cemaatle alakalı kimsenin bırakılmadığını, İç Güvenlik yasası ile Jandarma’da da değişiklikler yaptıklarını anlatan Âlâ, ‘Jandarmada o değişikliği yapmasak millet daha büyük facia ile karşı karşıya kalırdı’ dedi.

NEDEN İSTİFA ETTİ?

İçişleri Bakanı Âlâ’nın sürpriz şekilde görevden ayrılması da gündeme geldi. Âlâ, CHP’li Aytun Çıray’ın sorusuna, ‘Bu bir değişim dönüşümdür. Soruyu neden sorduğunuzu anlamadım. Bugün burada yarın başka yerde oluruz. AK Parti dava partisidir. Biz de birşey olmak değil birşey yapmak vardır’ yanıtı verdi.

Orgeneral Dündar: 15 Temmuz'da Erdoğan'la görüşmem olmadıOrgeneral Dündar: 15 Temmuz'da Erdoğan'la görüşmem olmadı

'ADİL ÖKSÜZ'Ü TANIMAM'

Âlâ, Çıray’ın, Akıncılar üssünde yakalanıp serbest bırakılan Adil Öksüz’ü tanıyıp tanımadığını sorması ve kendisinin Gülenci bazı isimlerle fotoğrafı olduğu iddialarına da tepki gösterdi:

‘Burada sorgulanan ben değilim. Bahsettiğiniz resimler kaymakamlığa ilk girdiğimizde çektirdiğimiz resimler. Biz AK Partililer olarak her zaman suç işledikten sonra haddini bildirdik. Suç işlememişse ne yapalım… Emniyet, Jandarma bana bağlı. Adil Öksüz’ü gözaltına alan biziz. Onu da Adalet Bakanlığı’na sorun. Onunla ilgili de soruşturma açıldı. Adil Öksüz’ü kesinlikle tanımam.’

Âlâ, 'FETÖ'nün istihbarat örgütleriyle ilişkisinin sorulması üzerine, ‘dış istihbaratın kullanmaması mümkün değil. Böyle bir yapı varsa istihbarat örgütleri kullanır’ yanıtı verdi.