Ankara ve Bağdat diyalog arıyor

Türkiye, Irak'la uzlaşı arayışına girdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın özel uçuş izni ve 'yeni bir teklif'le Irak'a gitti. Irak Dışişleri, görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını açıklarken Bakan Çavuşoğlu, "Diyalog arıyoruz. Bu hafta Bağdat'tan heyet gelecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak merkezi yönetimi ile Türkiye arasındaki gerilim Musul operasyonu nedeniyle tırmanırken, Ankara'dan yeni bir hamle geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet ‘yeni bir öneri’ ile Bağdat'a gitti. Ancak Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, Türk heyetiyle yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var" dedi.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Musul gerilimi tırmanırken Ankara, Bağdat'la temasa geçti. Türkiye'nin öncelikle Başika’da Türk askerinin eğittiği birliğin Musul operasyonuna katılmasını ve operasyon sonrasında Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tel Afer’de demografik yapının değiştirilmesini önlemeyi hedeflediği belirtiliyor.

Günlerdir süren telefon diplomasisinin ardından Ankara, Bağdat’a “Yeni bir önerimiz var” mesajı iletti. Musul operasyonu başladıktan yaklaşık 12 saat sonra da yeni Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın başkanlığındaki heyet, Bağdat’a gitti. Geçmişte Bağdat ziyaretlerinde uçuş izni alınmaması nedeniyle yaşanan krizlerin ardından Yalçın ve beraberindeki heyet için uçuş izni dün verildi.

BAŞİKA VE MUSUL

Ancak, Bağdat yönetimi Türk heyetiyle yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Cemal, Türk askeri üssünün yer aldığı "Başika ve Musul operasyonu konuları ile ilgili olarak ziyarette bulunan Türk heyeti ile yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılmadı" dedi. Sözcü, şu bilgileri verdi:

"Türk Heyeti tarafından önerilen fikirler, Irak Hükümeti'nin talebi ve beklentisi düzeyine yanıt vermedi. Türkiye Cumhuriyeti, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeli ve Başika kampından askerlerini çekmeli. Irak Hükümeti, Musul'un kurtarma operasyonunda Kahraman Milli Kuvvetlerimize güvendiğimizi ve Irak topraklarında her hangi bir yabancı muharip birliklerin bulunmadığını ifade etmekteyiz."

ÇAVUŞOĞLU: BAĞDAT'TAN HEYET GELECEK

Aynı saatlerde bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu  "Bu hafta içinde, hafta sonuna doğru, belki perşembe günü bu sefer Irak'tan, Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var" dedi. (HABER MERKEZİ)