'Şırnak'ta yasak bitmedi'

Şırnak milletvekilleri şehirde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Milletvekilleri, 3 Haziran'da kalkan yasağın fiilen devam ettirildiğini belirtti...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak’ta 14 Mart 2016 tarihinde valilik tarafından ilan edilen kesintisiz sokağa çıkma yasağına yönelik HDP Şırnak milletvekilleri bir açıklama yayınladı. HDP'li Milletvekilleri Aycan İrmez, Faysal Sarıyıldız, Leyla Birlik ve Ferhat Encü imzalı açıklamada, 'Geçici süre ile başlayan tahliyeler sonucu on binlerce insanın zorunlu göç ettiği' vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

YÜZLERCE BİNA UÇURULDU: Operasyonların resmi olarak sonlandırıldığı açıklamasının yapıldığı 3 Haziran tarihine kadar olan 82 gün boyunca yapılan saldırılar neticesinde Şırnak’ın 7 büyük mahallesi olan Dicle, Bahçelievler, Cumhuriyet, İsmetpaşa, Gazipaşa, Yeşilyurt ve Yeni mahallelerinde binlerce ev, işyeri, mescit ve camii tamamen yıkılmıştır. 'Operasyon bitti' açıklamasına rağmen kentteki bombardıman 20 gün boyunca devam etti. Bu sürede yüzlerce ev ve iş yeri patlayıcılarla havaya uçuruldu.

AHIRLARA YERLEŞTİLER: 69 bin nüfuslu Şırnak’ta göçertilen yurttaşların büyük bir bölümü ilçelere ya da komşu illere sığınmak zorunda kalmıştır. Şu an yaklaşık 5 bin kişi de çadırlarda yaşamaktadır. Merkeze bağlı köylere göç eden ve çadırda kalmayan aileler tarafından birçok ahır temizlenerek evlere dönüştürüldü ve 10-15 kişilik aileler bir arada ahırda yaşamak zorunda kalmaktadır.

ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR: Çadırda kalan ailelerin çocukları okula gidemezken, okulun olduğu alanlara göç eden ailelerin çocukları da maddi imkânsızlıktan dolayı okula ara vermiş durumdalar. Yedi aydır yasağın devam ettiği Şırnak’ta çocuklar iki yıllık eğitim kaybına uğradılar.

HUKUKİ GİRİŞİMLER ENGELLENİYOR: 3 Haziran tarihinde operasyonların bittiğinin resmi olarak açıklanmış olmasına rağmen yasak hâlâ devam ediyor. Nedeni yıkılacak olan alanlarla ile ilgili herhangi bir hukuki girişimde bulunulmasını engellemek ve olası bir seçim durumunu kendi lehlerine çevirme girişimidir. (HABER MERKEZİ)