'Muhabirimizi oradan çıkartacağız'

Gazeteci Cemil Uğur, dün akşam tutuklandı. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, davanın takipçisi olacaklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin’de 16 gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılan Evrensel muhabiri Cemil Uğur hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararın ardından Mersin Adliyesi’ne getirilen Uğur, dün akşam saatlerinde tutuklandı. Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız ve arkadaşımızı oradan çok geçmeden çıkaracağız. Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü kazanacak!” dedi.

TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ EDİLECEK

Uğur, il dışına çıkma izni almak için dün karakola giden Uğur, hakkında yakalama kararı alındığını öğrendi. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Uğur, dün saat 20.55 sıralarında “Örgüte üye olmak” ve "örgüt propagandası" suçlamalarıyla tutuklandı.

Dosyada gizlilik kararı olduğunu ifade eden avukat Tugay Bek, bugün tutuklama kararına itiraz edecek. Mersin'de, 23 Ağustos'ta haber takibi yaptıkları sırada gözaltına alınan Evrensel muhabirleri Cemil Uğur ve Halil Polat, polislerin kendilerine 1996'da gözaltına alınan ve dövülerek katledilen Metin Göktepe'nin akıbeti hatırlatılarak tehdit edildiklerini söylemişlerdi.

Evrensel’de Metin Göktepe tedirginliğiEvrensel’de Metin Göktepe tedirginliği

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAZANACAK'

Fatih Polat, 23 Ağustos'ta gözaltına alınan iki muhabirin serbest bırakılması için, Türkiye ve dünyanın önemli basın meslek örgütleri ve ifade özgürlüğü kuruluşları tarafından açıklamalar yapıldığını hatırlattı. Milletvekillerinin de devreye girdiğini aktaran Polat, sosyal medya güçlü bir baskı oluştuğunu ve muhabirlerin serbest bırakıldığını söyledi.

İki gazeteci için adli kontrol şartı getirildiğini kaydeden Polat, şu açıklamalarda bulundu: “Çünkü aksi yönde bir karar, mahkeme heyetinin Türkiye ve dünyanın bütün önemli basın meslek örgütlerini de karşısına alarak, devletin sevmediği bir haberi izledikleri için iki gazeteciyi ‘örgüt üyesi’ ilan ederek suç icat etmek anlamına gelecekti. Ancak, savcılık bu karara itiraz ederek OHAL döneminde iktidarın yol verdiği baskı ortamının ruhuna uygun bir biçimde, muhabirlerimiz hakkında yakalama kararı çıkarttı. Mahkeme heyeti de, halkın haber alma hakkının, basın özgürlüğünün keyfi bir biçimde ayaklar altına alınması anlamına gelen bu kararı onayladı. Arkadaşımız Cemil Uğur, 15 Temmuz’dan sonra sık görmeye başladığımız bir uygulama olan ters kelepçe takılarak cezaevine götürüldü. Türkiye’de 100’ün üzerinde olan tutuklu gazeteci sayısına arkadaşımız Cemil Uğur da eklendi. Hoşlarına gitmeyen bir haberi izlediği için arkadaşımız hakkında suç icat ederek tutuklanmasını sağlayanlar şunu bilsin ki Evrensel, muhabiri, yazarı yargılanıp tutuklanınca ağırdan alacak bir gazete değildir, hiç de olmadı. Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız ve arkadaşımızı oradan çok geçmeden çıkaracağız. Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğü kazanacak!”

Evrensel muhabiri Cemil Uğur tutuklandıEvrensel muhabiri Cemil Uğur tutuklandı

'KARAR HUKUKSUZLUKTUR'

Cemil Uğur tutuklandığı sırada yanında bulunan avukat Tugay Bek Duvar'a açıklamalarda bulunarak karara tepki gösterdi: “Tutuklama kararı hukuksuzluktur. Bir gazeteci işini yaptığı sırada gözaltına alındı. Tutuklama kararına itiraz edeceğim.” (HABER MERKEZİ)