Diyarbakır'dan Zürih'e Newroz daveti

İsviçre'nin Zürih kentiyle Diyarbakır arasında "Dayanışma Köprüsü" kuruldu. Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Zürih'i ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol

Nurşen Güngör

ZÜRİH - Zürih Şehir Parlamentosu'na geçtiğimiz Mayıs ayında, Sosyal Demokrat Parti, Alternatif Liste, Yeşiller Partisi ve bir bağımsız milletvekili tarafından bir önerge verildi. Zürih ile Diyarbakır arasında Dayanışma Köprüsü kurulması için verilen önerge kabul edilmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, "Zürih Diyarbakır Dayanışma Köprüsü" önergesi kapsamında Zürih'e davet edildiler. Kışanak ve Anlı, parlamentonun yanı sıra pek çok bürokratik kurumu ziyaret ettiler. Zürih Belediye Başkanı Corine Mauch ile de kısa bir görüşme yaptılar.

Eşbaşkanlar ziyaretlerini, Zürih "Volkshaus" da düzenledikleri bir panel ile kamuoyu ile paylaştılar. Toplantıda özellikle Türkiye'de yaşanan son siyasi gelişmeler, belediye başkanlarının görevden alınması, tutuklamalar, belediyelere kayyum atanması ve basına yönelik baskıların giderek arttığı vurgusu yapıldı.

Panelde bölge halkının sıkıntıları ve kültürel tarihi mirasın tam anlamıyla yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu ve buna göz yumulmaması gerektiği dile getirildi. Eşbaşkanlar oluşturulan dayanışma köprüsü ile iki şehir arasında ilişkilerinin geliştirmesi için karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklarını ve bu dayanışma ile güç bulduklarını kaydettiler.

Panelde çatışmalara nedeniyle, bölgedeki insanların çok zor şartlar altında yaşadıklarına dikkat çekilirken, sağlık ve gıda maddelerinin yetersizliği gibi birçok temel ihtiyacın karşılanamadığını ve bunun bölge halkı için çok sıkıntılı bir durum oluşturduğu belirtildi.

Zürih şehir hükümeti en geç 2 yıl içerisinde önerinin nasıl işleyişe geçirileceğine dair düzenlemeler yapmakla görevlendirilmişti. İki şehir arasında, resmi ve sivil toplum kurumları zemininde oluşturulacak komisyonlar aracılığıyla karşılıklı fikir alışverişinde bulunması hedefleniyor.

Gültan Kışanak ve Fırat Anlı dayanışma ruhunun büyümesini umduklarını ve bu çerçevede de herkesi, 2017 Newrozu'nda Diyarbakır'a beklediklerini söylediler. (DUVAR)