İlhan Çomak'a müebbet hapis cezası verildi

22 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak'ın davasında, bugün karar açıklandı. Çomak hakkında müebbet hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yaklaşık 22 yıldır tutuklu yargılanan ve aynı zamanda dört şiir kitabı bulunan İlhan Çomak'ın yargılandığı davanın karar duruşması bugün saat 13:00'te 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma öncesinde Çomak'ın dostları duruşmayı takip etmek için adliye salonundaydı.

Mahkeme heyeti, 3 avukatın savunması bittikten sonra savunma yapacak diğer avukatların savunma talebini reddetti. Duruşmaya 15 dakika ara verildikten sonra karar açıklandı. Mahkeme heyeti İlhan Çomak'ın müebbet hapsine hükmedilen eski hükmü onayladı.

NE OLMUŞTU ?

İlhan Çomak 21 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğrenciyken tutuklandı. Çomak hakkındaki ilk karar, 6 yıl sonra İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verildi. “Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak”tan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza, “iyi hali” dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi. Aynı yıl Yargıtay tarafından onaylanan ceza için Çomak, 2001’de, “DGM’deki askeri hakim nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

AİHM, 2006’da İlhan Çomak’ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye’yi tazminata mahkum etti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, İlhan Çomak tutuklandıktan yaklaşık 20 yıl sonra, ‘yeniden yargılanması’na karar verdi ve Çomak 19 Aralık 2013’te yeniden hakim karşısına çıktı. İlk duruşmada 20 yıl önce işlediği varsayılan suçların delillerini karartabileceği şüphesiyle avukatları tarafında talep edilen tahliye kararı reddedildi. Yeniden yargılama kararının ardından Çomak 11 Mart 2014, 5 Eylül 2014, 1 Temmuz 2015, 12 Nisan 2016 ve 13 Temmuz 2016’da mahkemeye çıktı, her seferinde tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. (HABER MERKEZİ)