OHAL 3 ay uzatıldı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, OHAL'in 3 ay daha uzatıldığını açıkladı. Kurtulmuş, Putin'in özel temsilcisi Dugin'in 'darbe girişimini 1 gün önceden haber verdikleri' iddiası için de 'Şehir efsanesi' nitelemesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'dan OHAL'in uzatılması kararı çıktı.

Saat 14.25'te toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı. Kurtulmuş, OHAL'in 19 Ekim günü gece saat 01.100'den itibaren yenilenmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Kurtulmuş açıklamasında özetle şunları söyledi:

"FETÖ'nün başındaki kişinin Türkiye'ye iadesiyle ilgili olarak Amerikan makamlarının üzerine düşeni yapması için gerekli girişimler yapılıyor. Bu karar Amerikan yargısı tarafından verilene kadar bu kişinin tutuklanmasını talep ediyoruz. Gönderilen dosya buna ilişkin bir taleptir. Bu başvurunun en kısa zamanda karşılanacağını ve adımların atılacağını ümit ediyoruz.

SURİYE'DEKİ ASKERİ HAREKAT

Fırat Kalkanı operasyonu Suriye'nin bütünlüğünün korunması, Türkiye topraklarının başta DAEŞ ve YPG olmak üzere terör örgütlerini saldırılarından korunması ve terör koridoru oluşmasını engellemek için yapılan operasyondur. Bu özellikle DAEŞ ile ilgili bir mücadeledir. Bu bölgenin güvenli bir bölge haline gelmesi öncelikli hedeflerimizdendir. Operasyon kararlılıkla sürecektir.

Türkiye'nin başından itibaren söylediği husus, Suriye Suriye halkının olduğudur. Musul ve Rakka operasyonu yapılacaksa şehirler bir başka terör örgütüne peşkeş çekilmemeli. PYD'nin Musul ve Rakka'da operasyonların esas unsurlarından biri olarak görülmesi kabul edilemez. DAEŞ giderken başka terör örgütü gelmemeli. PYD 'nin önemli bir kısmı Mümbiç'ten çekilmiştir ama tamamının Fırat'ın doğusuna çekilmesini istiyoruz.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Milli Eğitim Bakanlığımızın ekim ayının 9'unda 20 bin öğretmeni daha alacağını ifade etmek isterim. Bu öğretmenlerimiz kalkınmada birinci derecede öncelikli yerlere atanacaklar.

OHAL

Bakanlar Kurulumuzda ele alınan konulardan birisi, 21.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren ve 19 Ekim'de sona erecek OHAL'in ikinci kez uzatılması ve 19 Ekim günü gece yarısı 01.00'de yenilenmesi kararıdır. Bakanlar Kurulumuz da tavsiye kararına uyarak 90 günlük süreyle uzatma kararı almıştır."

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, gazetecilerin belediyelere kayyım atanması, istihbaratın yeniden yapılandırılması ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Özel Temsilcisi Dugin'in 'darbe girişiminden 1 gün önce ordu içinde hareketlilik olduğunu bildirdik' açıklamasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Kurtulmuş şunları söyledi:

GEREKİRSE YENİ KAYYIMLAR ATANIR

Belediye başkan vekili (kayyım) 30 belediye vardır. Bunlar PKK desteği bir kısmı da FETÖ ilişkisinden dolayı görevden alındı. İhtiyaç duyulursa, terör örgütleriyle ilişkisi olan belediye başkanlarıyla ilgili gerekli kararlar alınır. Bunu keyifle yapıyoruz demiyoruz. Bunlar zorunluluk çerçevesinde alınmış kararlardır. Başka zorunluluk olursa kararlar alınmaktan çekinilmez.

İSTİHBARAT YAPILANDIRILMASI

İstihbarat birimleriyle ilgili çalışma sürüyor. Belli bir noktaya geldiğinde Bakanlar Kurulu'na gelir. Terörle mücadele ile ilgili istihbaratın ortak havuzda paylaşılması konularıydı.

YOZGAT VALİLİĞİ'NİN İÇKİLİ MEKAN YASAĞI

Bu konu gündeme gelmedi. İçişleri Bakanlığı gerekli çalışmaları yapar.

DUGİN'İN AÇIKLAMASI

Şehir efsanelerinden biridir.

ALMAN MİLLETVEKİLİNİN İNCİRLİK ZİYARETİ

Milli bir askeri üstür. NATO kapsamı ve ilgili anlaşmalar çerçevesinde, bazı ülkeler Türkiye'nin verdiği izin ölçüsünde yararlanırlar. Alman askerleri de var İncirlik'te. İncirlik Üssü'nü denetliyor değiller, kendi askerleriyle ilgili denetlemedir. Türkiye de ikili anlaşmalar gereği buna müsaade etmiştir.

MAVİ MARMARA TAZMİNATI

Bildiğim kadarıyla resmi hesaplara yatırılmıştır.

MUSUL OPERASYONU VE BAŞİKA MESELESİ

Başika meselesinin Musul operasyonuyla ilgili alakası yoktur. Yerel güçlerin isteği doğrultusunda Türkiye oradadır. Bunun Musul'un kurtarılması meselesinden ayrı görmek lazım. Türkiye o operasyonlarda YPG/PYD'nin operasyonlarda kullanılmasına karşıdır.

KHK KOMİSYONU

KHK çıkarma yetkisi hükümete aittir. Bizim yapmak istediğimiz, diğer partilerin görüşleri, tespitleri varsa bunların bildirilmesi ve bu sürecin işbirliği içerisinde yürütülmesidir. Burada yetki devri söz konusu değildir.