Diyarbakır'da 'açık alan' tartışması

DBP üyelerinin belediyelere kayyım atamalarını protesto etmek için yapmak istediği basın açıklamasına polis, OHAL'i gerekçe göstererek izin vermedi. DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek ile polis müdürü arasında, 'açık alan- kapalı alan' tartışması yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri, belediyelere kayyım atamalarını protesto etmek için Büyükşehir Belediye önünde, 'İrademe dokunma' konulu basın açıklaması yapmak istedi. Büyükşehir Belediyesi önünde yapılması planlanan açıklama öncesi bina önünde yüzlerce polis konuşlandırıldı. DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek öncülüğünde toplanan yaklaşık 100 kişi, açıklamasının başlamasını bekledi.

Partililerin belediye binası bahçesine girmesi üzerine polis harekete geçdti. Bu sırada polis müdürü, İl Eş Başkanı Hafize İpek'le görüşerek basın açıklamasına bina dışında izin verilmeyeceğini belirtti. Polis müdürü ile Hafize İpek arasındaki diyalog bir süre sürdü. Polis müdürü, açıklamayı yapmaları halinde müdahale edeceklerini bildirdi.

DBP İl Eş Başkanı İpek, polis müdürüne "Bu konuda bir uzlaşma sağlayalım, biz bahçede açıklamayı yapmayı düşünüyoruz. İnanın bir sıkıntı yok, belediye binası önüne herkes gelebilir ama iç tarafa biliyorsunuz ki herkes gelemez. Bizim amacımız sıkıntı yaratmak değil, demokratik bir açıklama yapmak. O zaman balkonun altında yapalım, bu demokratik bir şey" dedi.

'DEMOKRATİK HAKKIMIZ ENGELLENDİ'

Polis müdürü ise "Açık alanda açıklamanın yapılmasına izin veremeyiz, içeride konferans salonu var ya da farklı bir kapalı alanda. Ama bu bölgede yapmanıza müsaade edemeyiz. İçeride yapacaksanız yapabilirsiniz yoksa izin verilmeyecek. Bizim inisiyatif kullanma durumumuz yok, yasaklama kararı var ortada, bunu tekrar değerlendirin. Hiç birbirimizi üzmeyelim, müdahale gerginlik olmasın" dedi.

dbp3

Daha sonra İpek ve beraberindekiler belediye binası yanındaki partililerle görüştü. İpek partililerle bir süre görüştükten sonra basın açıklamasını yapmayacaklarını duyurarak, "Demokratik hakkımızdı, hakkımız kabul edilmedi. Biz açıklama yapmayacağız arkadaşlar, içeride de yapmıyoruz" dedi. İpek'in duyurusu üzerine kalabalık dağıldı.

DBP'nin açıklamasına destek vermek isteyen büyükşehir belediyesi otobüs şoförlerinin iş bırakıp çalışmaması nedeniyle kentte toplu ulaşımda da sıkıntılar oldu.

(DİYARBAKIR-DHA)