Dargeçit JİTEM davası ertelendi

Dargeçit'te 7 sivil ve bir uzman çavuşun öldürülmesiyle ilgili dava görüldü. Davada, Yüzbaşı Mehmet Tire'nin ifadesinin alınmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Mardin'in Dargeçit ilçesinde, 7 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin, JİTEM davası olarak bilinen davanın 5'inci duruşması görüldü. Adıyaman 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, asker ve korucular yargılanıyor.

Duruşmada sanık Mehmet Tire’nin bulunduğu ilden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yoluyla ifadesinin alınması için hazır edilmesine karar verdi. Ayrıca bir kısım müzekkere cevaplarının beklenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 5 Aralık tarihine erteledi.

Duruşmayı hayatını kaybedenlerin yakınları da izledi.

NE OLMUŞTU?

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Bağözü ve Ulaş köylerinde 7 sivilin öldürülmesi ve 1 uzman çavuşun kaybedilmesi ile ilgili olarak, 1995 yılında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma neticesinde 18 asker ve korucu hakkında dava açıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklara yurtdışına çıkma yasağı getirildi.

Kaybedilenlerden 13 yaşındaki Seyhan Doğan'ın kardeşi Hazni Doğan da gözaltına alınmıştı. O dönem 11 yaşında olan Hazni Doğan, işkence maruz kaldıklarını ve abisini Filistin askısında gördüğünü anlatmıştı.

Davada ifade veren Beyaz isimli gizli tanık, Uzman Çavuş Çavuş Bilal Batırır'ın, işkence ile ifade alınması ve insanların öldürülmesine karşı çıktığı için öldürüldüğünü öne sürmüştü.

Olayların yaşandığı tarihte yüzbaşı olan Mehmet Tire’nin, TSK kararıyla bugüne kadar ifadesi alınmamıştı. Sanık Mehmet Tire, Demokrat Parti'den Muğla Bodrum Gümüşlük Beldesi Belediye Başkanı seçilmiş ve daha sonra partisinden istifa edip AK Parti'ye geçmişti. (DUVAR)