Aşiretlerden 'İngiliz iddiası'na tepki

49 aşiret lideri eski meclis binası önünde yaptıkları açıklamayla, emekli albay Atilla Uğur’un 'ikinci darbe için İngilizlerin aşiretlerin trilyonluk banka borçlarını ödediği' iddiasını protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Meclis önünde bir araya gelen aşiret liderleri, 'İngiltere Kürt aşiretlere para verdi' iddialarına yanıt verdi. Eski Meclis'in bahçesinde bir araya gelen 49 aşiret lideri, bu yapılan haberlerin asılsız olduğunu ve bu tür haberleri kınadıklarını belirten açıklama yaptı.

Aşiret liderleri adına Savcı Sayan'ın gerçekleştirdiği açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminde, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğudaki bütün il ve ilçelerde de insanların sokağa döküldüğü ifade edildi. Darbe girişimine karşı sergilenen ortak karşı duruşun bazı kesimleri rahatsız ettiğini belirten Sayan "Bu çerçevede emekli bir albay İngilizlerin Kürt aşiret liderlerine para verdiğini, borçlarını ödediğini, ve bu aşiret liderlerinin Türkiye'ye karşı yeni bir ayaklanma için örgütlendiğini beyan etmiştir. Bu akıl dışı, edepsiz, ahlaksız, mesnetsiz iddialar Kürt toplumunun sosyolojik gerçeği olan aşiretleri de zan altında bırakmıştır. Bizler Kürt aşiret ve ailelerinin üyeleri olarak, geçmişte de benzerlerine çok rastladığımız maksatlı ve iğrenç zihniyetin; Kürt toplumunu tahkir ve tezyif edici mesnetsiz iddialarını katiyetle reddediyor ve bunu dillendireli şiddetle kınıyoruz" dedi.

'KARDEŞLİK DEVAM EDECEK'

Zilan aşiretini temsilen basın açıklamasına katılan Bayram Zilan, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir çok iddianın söz konusu olduğunu belirterek, "Özellikle bölgede bir kalkışma yapılacağına dair doğudan ve güneydoğudan Kürtlerinde işin içine gireceğine dair bir görüş var ortada. Türk-Kürt birlikteliğini 15 Temmuz'dan sonra da taçlandırmak için burada olmak herhalde Türkiye için önemli bir yapı taşı. Ben bu kardeşliğin 15 Temmuz'dan sonra da devam edeceğini düşünüyorum. Bu aşiretler bugün sadece FETÖ'ye, sadece darbeye kalkışanlara değil PKK'ya karşı da bir duruş sergiliyor" açıklamasında bulundu.

(DİYARBAKIR-DHA)