Hrant Dink Ödülleri verildi

2016 Uluslararası Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül, bu yıl Malavili Theresa Kachindamoto ve Diyarbakır Barosu'na verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hrant Dink Vakfı tarafından "Uluslararası Hrant Dink Ödülleri" bu yılki sahiplerini buldu. Her yıl Hrant Dink'in doğum günü 15 Eylül'de yapılan ödül töreni, bu yıl Kurban Bayramı nedeniyle bu akşama ertelendi.

2009 yılından beri verilen ödüller ayrımcılık, ırkçılık ve şiddete karşı çalışmalar yapan kişi ve kurumlara veriliyor. Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ödül töreninin sunuculuğunu oyuncu Ece Dizdar yaptı.

"YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR"

Uluslararası Hrant Dink Ödülü bu yıl, çocuk evliliklerine karşı mücadele eden Malavili Theresa Kachindamoto'ya verildi. Kachindamoto ödülünü, Michel Marian ve 2015 Hrant Dink Ödülü sahibi KAOS GL’yi temsilen Yıldız Tar'dan aldı.

Kachindamoto, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmasında,“Nihai amacıma ulaşabilmek için, yani Malavi’de çocuk evliliklerinin kökünün kazınması, tüm kız ve erkek çocuklara eğitimlerini tamamlama imkanı verilebilmesi için, eski düşünce yapılarının karşısında çok daha güçlü bir şekilde durmam gerektiğini biliyorum. Hala yapacak çok işimiz var ve ben buna hazırım” dedi.

ELÇİ VE DİNK'İN MİRASI BARIŞ

Ödülün diğer sahibi ise hukuk alanındaki mücadelesi nedeniyle, Diyarbakır Barosu oldu. Murathan Mungan ve Hrant Dink'in eşi Rakel Dink verdi ödülü Diyarbakır Barosu adına Ahmet Özmen'e verdi.

Ahmet Özmen konuşmasında, son bir buçuk yılda, Şırnak, Sur, Silvan, Cizre, İdil, Yüksekova ve Nusaybin’de yaşanan çatışmalarda, temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini söyledi. Özmen, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'le birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin askıya alındığına dikkat çekti. Özmen suikasta uğrayan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve Hrant Dink'in mirasını korumanın yolunun, barış istemek olduğunu sözlerine ekledi.

Ödül töreni Hrant Dink'in Henri Nannen ödül törenindeki sözleri ile son buldu.