38 isim "Ayşe Öğretmeniz"den hâkim karşısında

Beyaz Show’da “Çocuklar ölüyor, sessiz kalmayın” diyen öğretmene destek için kendini ihbar edenler yargılanacak. 38 kişi hakim karşısında olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 8 Ocak 2016'da, Kanal D’de yayınlanan Beyazıt Öztürk’ün sunduğu Beyaz Show’a telefonla bağlanarak “Çocuklar ölüyor, sessiz kalmayın” diyen öğretmen Ayşe Çelik hakkındaki soruşturmayı protesto için kendini ihbar eden 38 kişi hakkındaki davanın ilk duruşması yarın saat 09.50'de görülecek. Yargılananlar arasında T24 yazarı Oya Baydar, eski CHP Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, Prof. Gençay Gürsoy, sanatçı Ferhat Tunç, avukatlar Bahri Belen, Ergin Cinmen ve insan hakları savunucusu Şanar Yurdatapan gibi isimler yer alıyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili İdris Kurt’un hazırlayıp Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği iddianamenin kabulüyle, 38 kişi ile birlikte, öğretmen Ayşe Çelik ve programın sorumlusu Kadir Tunalı “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla hâkim karşısına çıkacak.

İLK İFADEYİ HAZİRANDA VERDİ

Ayşe Çelik, haziran ayında Diyarbakır’da alınan ilk ifadesinde, sözlerinin arkasında durduğunu ve söylediklerinin içinde suç teşkil edecek bir ifade bulunmadığını, annelerin ağlamaması için toplumda bir duyarlılık yaratmak istediğini ve asıl amacının medyanın duyarsızlığına dikkat çekmek olduğunu belirtmişti. Öğretmen Çelik, kendisine yöneltilen suçlamayla ilgili asıl savunmasını yarın yapılacak duruşmada yapacağını da söylemişti.

'ANNELER AĞLAMASIN' DEMİŞTİ

Beyazıt Öztürk'ün programına bağlanarak “Ülkenin doğusunda yaşananların farkında mısınız?” sorusuyla konuşmasına başlayan öğretmen Çelik, medyanın tutumuna işaret ederek, “Burada yaşananlar ekranlarda çok farklı aktarılıyor. Sessiz kalmayın. İnsan olarak biraz daha hassasiyetle yaklaşın. Görün, duyun ve artık bize el verin. Yazık; insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın” demişti.

Ayşe Çelik’in sözlerinin ardından RTÜK Kanal D’ye 6112 sayılı kanunun “Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet eder şekilde sunamaz” ilkesinin ihlali nedeniyle, 900 bin lira para cezası kesmişti.

38 KİŞİ YARGILANACAK

Ayşe Çelik ve Kadir Tunalı’yla birlikte, “Hepimiz Ayşe öğretmeniz” diyerek kendini ihbar ettiği için “terör örgütü propagandası” yaptıkları gerekçesiyle yargılanacak 38 kişinin isimleri şöyle:

Ahmet Dindar, Ayşe Erzan Silier, Ayşegül Akış Devecioğlu,Ayşenur İyidoğan, Bayram Bahri Belen, Dilek Gökçin, Ercan İpekçi,Ergin Cinmen, Ferhat Tunç, Gençay Gürsoy, Gülseren Onanç,Gülşen Denizhan, Gürhan Ertür, Gürkan Develi, Halim Bulutoğlu,İbrahim Akın, İbrahim Sinemillioğlu, Kemal Özgül, Mahmut Konuk,Mehmet Tursun, Mevlüt Ülgen, Murat Çelikkan, Nazmiye Özen,Nergiz Ovacık, Neşe Yaşın, Nil Özsoy Dindar, Orhan Alkaya, Orhan Silier, Oya Baydar, Perihan Pulat, Pınar Önen, Şanar Yurdatapan, Sibel Özbudun Demirer, Süleyman Eryılmaz, Temel Demirer, Türkcan Baykal, Üner Eyüboğlu ve Vecdi Sayar.

Beyazıt Öztürk de ifade vermişti

Çelik’in sözlerinin ardından 22 Ocak’ta ifade veren Beyazıt Öztürk, kendini şöyle savunmuştu:

“Seyircinin de anlamayarak alkışlaması ve bağlanan kişinin de öğretmen olduğunu söylemesi üzerine doğal olarak devletin öğretmeninin kötü bir şey söylemeyeceği önyargısıyla o anda aklımdan şehitler, yaralılar, öğretmenler, çocuklar gibi binbir türlü düşüncelerle kendi iç sesimi dinledim. Bağlanan kişinin söylediğini, tüm samimi kalbimle duymadığımı belirtirim. Ben de bir polis çocuğuyum ve polislerin, güvenlik güçlerinin ne şartlar altında görev yaptıklarını bilirim, bilerek yaşadım ve hayatımın her anında zaten hissettim. Dolayısıyla bir şehit haberi, anne haberi, bir çocuk haberi, bir öğretmen haberi duyduğumuzda ben de tüm insanımız gibi aynı duyguları ve acıyı paylaşırım.” (Kaynak: T24)