Birleşik Metal İş'te temsilcilik krizi

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'deki Totomak adlı fabrikada işçiler ile sendika arasında yaşanan sorun, bir grup işçinin işten çıkartılmasıyla krize dönüştü. İşlerine son verilen işçiler, işyeri temsilcilik seçiminde, genel merkezin desteklediği adayı seçmedikleri için hedef haline getirildiklerini söylediler.

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Totomak fabrikası otomotiv, makine sanayi, klima iklimlendirme, enerji, havacılık ve savunma sektörlerine talaşlı imalat yapıyor. Fabrikada örgütlü DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın yaklaşık 400 üyesi bulunuyor.

'TEMSİLCİYİ DEĞİŞTİRİNCE HEDEF OLDUK'

Evrensel'in haberine göre, 'Totomak işçileri' imzasıyla yazılı bir açıklama yapan işçiler, temsilcilik seçiminde Mehmet Elmas'ın yerine Metin Bozkurt'u seçmelerinin ardından sendikanın ve işverenin kendilerine karşı tutumunun değiştiğini öne sürdüler ve sonrasında yaşanan gelişmeleri şöyle anlattılar:

"Her şey işyerimizde yapılan temsilcilik seçimi sonrasında başladı bizler daha önceki temsilci Mehmet Elmas arkadaşımızın duruşundan ve pasif hareket etmesinden kaynaklı olarak onu yerine bize değer veren, kararları, bizlerle beraber karar alan arkadaşımız Metin Bozkurt’u seçtik. İşte ne olduysa bundan sonra oldu...

Bu seçimi ilk gününden beri ne işveren ne de sendika yönetimi açıkça belirtiyorum ki kabullenemediler ve üzerimize oynamaya ve bizi işveren tarafından işten çıkartılmaya kadar  vardırdılar.

İşveren temsilcisinin arkadaşımız Metin’e karşı yaptığı hakaret ve iş yerinde hiçbir işin düzgün yürümemesinden dolayı bir eylem kararı aldık topluca. Sonrasında Metin arkadaşımız, sendika eliyle görevden alındı ve ardından izine gönderildi. Biz anladık ki bunun sonu işten çıkarmaya kadar gidecek ve de öyle oldu. Ancak önce işyerinde bu haksızlığa karşı çıkan ve bunun arkasında duran sendikamızın da (Birleşik Metal-İş) savunduğu Kemal Türkler (DİSK Kurucu Genel Başkanı ve Maden-İş Genel Başkanı) sendikacılığını söyleyen arkadaşları ilk önce işten çıkardılar ve ardından temsilcimiz Metin Bozkurt’u yalnızlaştırdıktan sonra izin dönüşü işine son verildi; sendika ve işveren eliyle...

Emekçi arkadaşlarımızın oyuyla seçilen temsilcimiz görevden alınıp, eski temsilci Mehmet Elmas sendikanın tüzüğünde yer alan söz yetki karar tabanındır ilkesi hiçe sayılarak tekrar baştemsilci olarak atanmıştır...."

Haberin tamamı