Annesiyle birlikte gözaltına alınan bebek serbest bırakıldı

Diyarbakır’da açığa alınan öğretmenlerin evlerine baskın düzenlendi. 24 öğretmen gözaltına alınırken, avukat Selvi Tunç, bir kadın öğretmenin 20 günlük bebeği ile birlikte gözaltına alındığına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla 24 öğretmen gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğretmenler 5 gün boyunca avukatlarıyla da görüşemeyecek.

Gözaltına alınan öğretmenlerle ilgili bilgi veren Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi avukatlarından Selvi Tunç, 24 öğretmenin gözaltına alındığı bilgisini verdi. Tunç, 2012 ve 2014 yılında öğretmenlerin sendikanın düzenlediği eylemlere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındığını öğrendiklerini söyledi.

5 GÜN AVUKAT YASAĞI

Dosyada gizlilik kararı olduğunu söyleyen Selvi Tunç, “Bu nedenle tam olarak neyle suçlandıklarını bilmiyoruz. Çünkü gözaltına alınan öğretmenlerin 5 gün boyunca avukatlarıyla görüşme hakları da ellerinden alınmış” dedi.

Tunç, edindikleri bilgilere göre, öğretmenler hakkında 2012-2013 yıllarında sendikanın kararıyla rapor alıp okula gitmedikleri için soruşturma açılmış. “Bu kapsamda öğretmenlerin telefonlarının da dinlendiği anlaşılıyor, çünkü bazı telefon tapelerine ulaştık. Öğretmenlere yönelik suçlamalardan birinin, sendikanın değil, KCK’nin çağrısı üzerine eyleme katıldıkları ve bu kapsamda Milli Eğitim’de örgüt ideolojisini öğrencilere aşıladıkları yönünde.”

Görevden alınan öğretmenlere gözaltıGörevden alınan öğretmenlere gözaltı

BEBEK VE ANNESİ SERBEST BIRAKILIDI

Avukat Selvi Tunç, gözaltına alınan öğretmenlerden Songül Kartal’ın henüz 20 gün önce doğum yaptığını aktararak, Kartal’ın durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Öğretmen Songül Kartal erken doğum sonucu dünyaya gelen 20 günlük bebeği ile birlikte gözaltına alındı. Bebek sara hastasıydı ve gözaltı koşullarında yaşaması imkansız gibiydi. Kartal’ın ifadesinin bir an önce alınması ve serbest bırakılması için savcı beyden rica ettik. Bu talebimiz kabul edildi, Songül Kartal ifadesini verdikten sonra bebeğiyle serbest bırakıldı.”

İfade işlemi sırasında tanık olduklarını trajikomik olarak nitelendiren Tunç şunları söyledi: “Songül Kartal bir yandan ifade veriyor, bir yandan sürekli ağlayan çocuğunu susturmaya çalışıyordu. Çocuğun ya altını değiştiriyor ya da emzirip ifadeye vermeye kaldığı yerden devam ediyordu. Bu tabi acıklı bir durumdu. Savcı da bebeğin sağlığı için Songül Kartal’ı ifadeden sonra serbest bıraktığını belirtti zaten.”

Tunç, öğretmen Kartal’ın loğusa döneminde olduğunu ve sabah saatlerinde evi basılarak gözaltına alındığı için çok etkilendiğini de sözlerine etkiledi.

"BASKILAR SENDİKAYA YÖNELİK"

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Havva Karahancı ise sendika üyesi öğretmenlerin gözaltına alınmasını kınadıklarını söyledi.

Sendika binasında oturma eyleminin devam ettiğini söyleyen Karahancı, gözaltına alma gibi baskıların kendilerini yıldırmayacağını sözlerine ekledi. Karahancı, “Sendikamıza yönelik baskıların tek gerekçesi var, o da örgütlü mücadelemizi bitirmektir. Arkadaşlarımızı gözaltına alarak hepimize gözdağı vermeye çalışıyorlar, ancak haklarımızı sonuna kadar talep edeceğiz ve bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

8 Eylül’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Diyarbakır’da 4 bin 314 öğretmen açığa alınmıştı. (DUVAR)