Kız çocukları okula devam edemiyor

Veli-Der'in eğitim sisteminde yaşanan sorunlarla ilgili bir rapor hazırladı. Raporuna göre, 2015-2016 itibariyle 15-29 yaş arası kız çocuklarının ve kadınların yüzde 43’ü okulda ve iş hayatında yok.

Google Haberlere Abone ol

Hülya Karabağlı  [email protected]

DUVAR - TBMM’de CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile yapacakları basın toplantısı polis müdahalesiyle engellenen Veli- Der (Öğrenci Veli Derneği ), ‘2016-2017 eğitim yılı başlarken 4+4+4 Eğitim sistemi ve büyüyen sorunlar’ başlıklı raporunda 4+4+4 düzenlemesinin eksikliklerine yer verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerinin yer aldığı raporda, okul öncesi eğitimin yüzde 67’den yüzde 54’e gerilediği, parasız ve zorunlu olması gereken okul öncesi eğitimin Hizmet Vakfı’na devredilerek sıbyan mekteplerine terk edildiği ifade edildi.

Tüm çocuklar için parasız ve 2 yıl okul öncesi eğitim istenilen raporda, kız öğrencilerin okul bırakma oranı yüzde 41'e ulaştığı, 2015-2016 itibariyle 15-29 yaş arası kız çocuklarının ve kadınların yüzde 43’ünün okulda ve iş hayatında yer almadığına dikkat çekildi.

TBMM'de basın toplantısına polis müdahalesiTBMM'de basın toplantısına polis müdahalesi

ÇEHOV: ÇOK GÜNAH İŞLEMEYE BAŞLADIK. ALLAH’I BÜSBÜTÜN UNUTTUK

Veli-Der raporunda, ‘100 Temel Eser’den alıntılara örneklerle yer verildi. Buna göre, dünyaca ünle yazarların eserlerinde dini argümanlar dikkat çekiyor. O. Wilde’ın Mutlu Prens’inde Miller ve Hans “Hayırlı sabahlar” diyerek selamlaşıyor… Pinokyo “Allah rızası” için ekmek istiyor… Tolstoy’un “İnsan Ne ile Yaşar” adlı kitabında “Bana acıdınız, Allah sizden razı olsun”... La Fontaine’den Seçmeler’de balıkçı, “Ya nasip”; tilki ise, “Allah yolunuzu açık etsin”… Anton Cehov’dan Seçmeler; “Çok günah işlemeye başladık. Allah’ı büsbütün unuttuk (…) Aklımızı başımıza toplamanın zamanı şimdi.’’ Pinokyo’dan tekerleme: “Benim elim değil, Fadime ananın eli. El benden sebebi Allah’tan, Okumak benden şifa Allah’tan. Elemtere fiş, kem gözlere şiş. Bir daha nazar değmez inşallah”...

DEVLET OKULLARINA BÜTÇE AZALDI

Rapora göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinden devlet okullarına ayrılan pay gittikçe azaldı. Devlet okullarına 1997 yılında % 30, 2002 yılında % 17, 2015 yılında % 9 pay ayrıldı.

Bir başka dikkat çeken konu ise öğrencilerin açık liselere yönlendirilmesi. 2015-2016 eğitim öğretim yılı itibari ile açık liseye kayıtlı öğrenci sayısı, 1 milyon 470 bin 434’e ulaştı.

ÖZEL OKULLAR YÜZDE 60 ARTTI

Raporda yer alan verilere göre, 2015-2016 eğitim yılından itibaren özel okul sayısı yüzde 60, özel okullara giden öğrenci sayısı ise yüzde 92 artmıştır.

Lise sayısının yetersiz olması nedeniyle, meslek ve imam hatip liselerini tercih etmek istemeyen öğrencilerin özel okullara gitmek zorunda kaldıkları belirtildi. Raporda özel lise sayısının yüzde 183, özel liselere giden öğrenci sayısının yüzde 201 arttığı aktarıldı.

Rapordan satır başları ise şu şekilde:

ÇOCUK İŞÇİLİĞİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR

4+4+4 yasası ile zorunlu ilköğretim yaşının 6-13 yaş aralığına çekilmesi çocuk işçiliğin daha da artmasına neden olmuştur.

Okula gitmeyen çocuklar için haftalık çalışma süresi 54 saattir. Çocukların % 4’ü yaralanmış ya da sakatlanmış, çocukların üçte birine işyerinde yemek verilmemekte, yarısından çoğu 400 TL altında bir ücretle çalıştırılmaktadır.

MESLEK LİSESİ = İMAM HATİP LİSESİ

Sadece İmam Hatip Ortaokulları açıldı. Diğer meslek liselerinin hiç birinin orta bölümü açılmadı. Var olan ortaokul ve liseler imam hatip okullarına dönüştürüldü.

Her 3 gençten biri meslek lisesi veya imam hatip lisesi mezunudur.

Meslek ve İmam Hatip Liseleri açılırken ülkenin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır.

DİPSİZ KUYU, İKİLİ EĞİTİM SORUNU

İkili eğitim, sabah 7’den akşam 8’e kadar, 40-50 kişilik sınıflarda eğitim yapan binlerce okul ve yemek saati bile olmayan öğrenci ile öğretmenler yaratmaktadır.

Tüm okullarda en fazla 24 kişilik sınıflarda tam gün eğitim verilmelidir.

İDEOLOJİK ÇALIŞMA YAPAN DERNEKLER EL ELE OKULLARDA FAALİYETTE

Milli Eğitim Bakanlığı; Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Ensar Vakfı, Kimse yok mu, TÜRGEV vb. yapılar ile protokoller yapmıştır. Okullarda bu yapılar kendi ideolojik çalışmalarını yapmaktadır. Bu derneklerden gelerek okullarda yarışma, panel, konferans, yaz okulu adı altında çalışma yürüten kişilerin hiçbir eğitimci kimliği bulunmamaktadır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği din eğitimi zorunlu olamaz kararı ivedilikle uygulanmalıdır.

Okullardaki , “zorunlu seçmeli” din dersleri, vakıfların değerler eğitimi adı altında verdiği ideolojik eğitimler ve “dört gün okul bir gün cami” “her okula imam hatip sınıfları” gibi uygulamalar iptal edilmelidir.

Devlet tüm inançlara eşit mesafede durmalıdır.

Laik ve bilimsel eğitim en temel haktır.

LAİK, BİLİMSEL, AKADEMİK EĞİTİM VEREN ÖĞRETMENLERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ!

KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli 28 bin 163 öğretmenin ihraç edilmesinden sonra geçtiğimiz günlerde 11 bin 285 öğretmen daha açığa alındı.

En az;1 milyon öğrenci yeni eğitim ve öğretim yılında öğretmensiz kalacak. Yeni eğitim dönemi karışıklığa açılacak. Okullarımızdan laik, bilimsel, akademik eğitim veren öğretmenlerimizin açığa alınmasını veya ihraç edilmesini kabul etmiyoruz

Proje okulları adı altında, başarılı anadolu ve fen liselerinin öğretmen atamaları 4+4+4 ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmış, liyakat sistemi terk edilmiştir.

Nitelikli eğitim yapılabilmesi için, liyakat ile öğretmen alımı esas alınmalıdır.