Cerattepe davasında salon terk edildi

Türkiye'nin en büyük çevre davası özelliğini taşıyan Cerattepe davasında 751 davacının avukatları mahkeme heyetini reddederek duruşma salonu terk etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali için açılan davanın duruşması Rize İdare Mahkemesi’nde görüldü. 751 kişiyle açılan davada reddi hakim talebinde bulunan avukatlar, salonu terk etti. Reddi hakim talebi bir üst mahkeme olan Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderilecek.

Artvin Cerattepe’de Cengiz-Özaltın ortaklığındaki bakır ve altın madeni arama projesinin iptali için açılan davanın 19 Eylül sabahı görülecek duruşması öncesi, kentte miting, yürüyüş ve oturma eylemi gibi etkinlikler 1 ay yasaklandı.

ÇORAPLARINA KADAR ARANDILAR

Duruşmaya katılmak için il dışından gelenlerin araçlarının Rize'ye alınmaması ve kentteki eylem yasağı nedeniyle avukatlar yüzünden davanın ertelemesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddetti. Kent dışından Rize'ye gelenler, kontrol noktalarında çoraplarına kadar arandı.

Duruşma, dava açan 751 kişinin avukatlarından Bedrettin Kalın’ın sunumuyla başladı. Kalın şu ifadeleri kullandı:

“Biz yaşam mücadelesi veriyoruz bütün derelerimize HES ve Baraj yapıldı. Madenlerle bir şehir yok edilmek isteniyor. Maden sahasının ihale sürecinde her türlü yasadışı işlem yapılmıştır. Hem ruhsat hemde ihale iptali için dava açtık ama reddedildi. 2015 yılında KTÜ'den görevlendirilmiş 3 bilim insanı #Cerattepe'de maden çıkarmanın kamu yararının olmadığını raporlamıştır. Çıkarılacak madenin taşınması için planlanan teleferik hattının ÇED raporu yoktur. Teleferik hattı projesi çalıntı bir projedir. Önceki davamızdan danıştay kararı varken, bu davada hala yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi hukukun neresindedir?”

'DEVLETİN DERDİ YÜZDE 98'

Avukat Bedrettin Kalın, sunumunda Cerattepe nöbetine yapılan sert müdahalenin fotoğraflarını heyete gösterdi. Kalın sözlerine şöyle devam etti:

“Murgul'da planlanan siyanür havuzları tepkiler üzerine iptal edilmiştir şuan ise nerede yapılacağı belli değildir. Bilirkişi ve ÇED raporunu düzenleyen bilim insanlarının aynı üniversiteden olamayacağına dair Danıştan kararı vardır. Ancak Artvin ÇED ve Bilirkişi Raporlarında ayni üniversiteden hocalar vardır ve şaibelidir. Yüzde 2 lik devlet payının parasal değeri 42 milyon TL dir. Biz aArtvin'liler olarak bu parayı devlete vermeye hazırız. Devletin derdi yüzde 2 değil, yüzde 98'lik payı kimlerin paylaşacağıdır.”

Bedrettin Kalın’ın ardından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin avukatı Mehmet Horuş söz aldı. Horuş, şu ifadeleri kullandı: “Revize ÇED raporları kopyala yapıştır yapılıyor bu yüzden güvenilmezdir helede Cengiz'e hiç güvenilmez. Bilirkişi raporu yetersizdir eksiktir yeni bilirkişi keşfi yapılmalıdır. Davayı kazandığımızda birileri çıkıp da ‘kandırıldık’ demesin.”

'BÖYLESİYLE SİLİVRİ'DE KARŞILAŞMADIM'

Saat 12.00’da duruşmaya 15 dakika ara verildi. Aranın ardından Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu söz aldı. Mahkemeye 12 sayfalık hukuki görüşünü sunan İbrahim Kaboğlu, “Borçka'dan mahkemeye bugüne kadar görmediğim bir önleme ve arama ile geldim. Ben bu adliyeye girerken karşılaştığım uygulama ile Silivri mahkemesine girerken karşılaşmadım. Artvin ÇED raporları evrensel hukuk kurallarına göre adil yargılama hakkının ihlalidir. Anayasanın 56. ve benzer maddeleri ile devlete yüklenen görevler yerine getirilmemektedir. Bu maddeyi halk kullanmaktadır. Bugün burada vereceğiniz karar yalnız Cerattepe'yi değil tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Bu karar nitelikli toplum umudumuza katkı sunacak” diye konuştu.

'RAPORU YAZANLARDAN UTANIYORUM'

Kaboğlu’nun ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr.Doğan Kantarcı sunum yaptı. Kantardı. “Buradaki altın madeni Artvini yok edecek başka yolu yok. Bilirkişi raporunu yazan bilim insanlarından utanıyorum” dedi. Kantarcı sözlerini tamamladıktan sonra, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Oğuz Kurdoğlu mahkemeye sunum yaptı. Kurduğlu, “Ekolojik olmayan yatırımlar ekonomik olamaz, Cerattepe projesi ekolojik bir yıkım olacaktır. Kanaat bildirmeyen bir bilirkişi raporu ile ilk kez karşılaştık" dedi.

Bilirkişi raporunun para ile hazırlanmış raporlara atıfta bulunup bilimsel raporlara değinmediğine dikkat çeken Kurdoğlu, "Şirketin ÇED raporunda heyelan alanı Artvin ili maden sahasının altında gösterilmiştir. Maden sahası Cerattepe şehrin üstündedir. Cerattepe Buzul çağından beri süre gelen ender bir ormanlık alandır. Çevresel adalete erişim artık ÇED ile mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

'POLİSLER NEDEN SOKAKTA?'

Kurdoğlu’nun sunumundan sonra, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan söz aldı. Bayraktutan, duruşma salonuna 6 defa arandıktan sonra girebildiğini ifade ederken, Artvin’in tüm sokaklarında polislerin olduğunu belirtti. “Artvin'de olağanüstü hal uygulanıyor polisler sokaklarda, bunun nedeni nedir? Mahkeme kararı mı biliniyor?” diyen Bayraktutan, “Rize ve Artvin valileri yargılamaya müdahale etmiştir” şeklinde konuştu.

Madeni işletecek Cengiz - Özaltın’ın avukatı, “ÇED raporumuzdaki bütün görüşler olumludur” dedi. Şirket avukatı, projenin kapalı sistem bakır ocağı olduğunu belirterek, davanın reddini talep etti. Şirket avukatının talebi üzerine, 751 davacının avukatlarından Bedrettin Kalın yeniden söz aldı. “Artvin’de olağanüstü polis yığılması var. Buradan çıkacak kararı biliyorlar ve tepkiyi bastırmak için polis yığılıyor” diyen Kalın, “Bundan önceki Cerattepe olumlu kararını veren bütün hakimler görevden alındı. Bunun nedenini biliyoruz” diye konuştu.

Kalın, şirket avukatına yanıtının ardından mahkemenin tarafsızlık durumunu kaybettiğini ifade ederek, mahkeme heyetini reddettiklerini belirtti. Kalın'ın sözlerinin ardından davacılar ve avukatları mahkeme salonunu terk etti.

REDDİ HAKİM TALEBİ ÜST MAHKEMEYE GÖNDERİLECEK

Rize İdare Mahkemesi, hakkındaki ‘reddi hakim’ talebini üst mahkeme olan Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderecek. Samsun Bölge İdare Mahkemesi de, reddi hakim talebinin gerekçelerini inceleyerek temyiz yolu açık olmak üzere bir karar verecek. Karar temyiz edildikten sonra reddi hakim talebi kabul edilirse yeni bir mahkeme heyeti, Cerattepe davasına bakacak. Ancak talep reddedilirse aynı mahkeme Cerattepe davasına bakmaya devam edecek ve kararını açıklayacak. Bu hukuki sürecin en az 1 ay süreceği belirtildi.