28 belediyeye kayyım atandı!

İçişleri Bakanlığı 28 belediyeye kayyım atadı. Kayyım atanan belediyelerin 24’ü PKK/KCK, 4’ü FETÖ ile ilişkili olmak suçlamasıyla daha önce görevden alınan belediye başkanlarının bulunduğu yönetimler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı, PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında görevden alınan 28 belediye başkanı yerine Kanun Hükmünde Kararname'yi gerekçe göstererek kayyım atadı. Açıklamada kayyım olarak görevlendirilenler için, "Bu kişiler sabah 09.00 itibariyle görevlerine başladı" denildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; "Terör veya terör örgütlerine yardım yataklık suçuyla hakkında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkan ve meclis üyelerinin yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılması hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda 28 belediye başkanı (24'ü PKK-KCK, 4'ü FETÖ) daha önce görevinden uzaklaştırılmıştır" denildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada şöyle denildi:

"01.09.2016 tarihinde yürürlüğe giren 674 sayılı kanun hükmünde kararname ile Belediye Kanunu'nda düzenleme yapılmış, terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçuyla hakkında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkan ve meclis üyelerinin yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılması hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda; PKK-KCK ve FETÖ terör örgütlerine yardım ve destek vermekten dolayı haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında 28 belediye başkanı (24'ü PKK-KCK, 4'ü FETÖ) daha önce görevinden uzaklaştırılmıştır. Bu belediye başkanlarının 2'si il, 24'ü ilçe, 2'si belde belediye başkanıdır ve 12'si halen tutukludur. Demokrasi ve hukuk devleti anlayışında millet iradesinin yerel yönetimlere yansıması esastır. Ancak belediyeler; vatandaşımızın, kullandığı oyu, verdiği vergileri ve demokrasinin sunduğu iklimi istismar ederek ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerinin etkisi altına giriyorsa, milli iradeyi gaspedenlere karşı tedbir almak devletin asli görevidir. Vatandaşlarımızın verdiği vergilerle oluşan kaynaklar ve verdiği oyla oluşan siyasi irade, terör örgütlerine devşirilemez. Seçimle iş başına gelip, milletin hür iradesini suç işlemek için kullanmanın meşruiyeti yoktur.

Elbette hiçbir hukuk düzeni hakların açıkça kötüye kullanılmasını korumaz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü işletmek devletin görevidir. Milletin beklediği de budur. Terör örgütleri karşısında ülkenin birlik ve beraberliğini, milletin ferasetiyle, işleyen demokrasi, işleyen hukuk ve işleyen devlet tesis edecektir.

Bu işleyişi sağlamayı teminen, görevlendirme yapılan belediyelerde, kaynaklar terör örgütlerine değil o yörede yaşayan vatandaşlarımıza sunulacağı için, hizmetler en iyi şekilde yürütülecektir.

Kanun Hükmünde Kararname gereği sözkonusu 28 belediye başkanlığına görevlendirilen, ekte isimleri bulunan kişiler bu sabah saat 09:00 itibariyle görevlerine başlamıştır."

Kayyım atanmasından sonra polisin DBP'li belediyelere giderek, "Yönetime el konuldu" dediği ve kayyım atandığını duyurduğu belirtiliyor. DBP'li 24 belediyeye vali yardımcıları ve kaymakamlar atanırken, diğer dört belediyeye ise şahısların atanması dikkat çekti.

HAKKARİ'DE GERİLİM

Hakkari'de belediyeye kayyum atanmasının ardından, belediye önünde toplananlara, dağılmayınca polis müdahale etti. Olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı.

Belediye Eş Başkanları Dilek Hatipoğlu ile Nurullah Çiftçi'nin, yapılan 'öz yönetim' açıklaması'na katılmaları nedeniyle geçen yıl Ağustos ayında tutuklanmalarının ardından, Belediye Meclis üyelerinin seçtiği Eş Belediye Başkanları Fatma Yıldız ve Şaban Alkan, polisin belediyeye Vali Yardımcısı Cüneyt Epçim'in kayyum atandığını haber vermesi üzerine Bulvar Caddesi'ndeki binaya geldi. Ancak eş başkanlar içeriye alınmadı. Bunun üzerine belediye binasının önünde Yıldız ve Alkan beklemeye başladı. Ardından partililer de çevrede toplanmaya başladı. Belediye çevresinde önlem alan polis, toplanan grubun dağılmasını istedi. Kalabalık dağılmayınca, basınçlı suyla müdahale edildi. Çıkan olaylar sırasında 4 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürü Resul Holoğlu da belediye binasına geldi. Belediye binasına bu sırada büyük bir Türk bayrağının asıldığı görüldü. Kayyım kararının bildirilmesinin ardından Cizre'de de Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret'in gözaltına alındığı bildiriliyor.

Soylu'dan 28 belediyeye kayyım atanacak mesajıSoylu'dan 28 belediyeye kayyım atanacak mesajı

ÖZYÖNETİM İLAN EDİLEN BELEDİYELER

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, kayyım atanan tüm DBP'li belediyeler, daha önce özyönetim ilan edilen kentler. Bu belediyelerde özyönetim ilan edildikten sonra birçok belediye eş başkanı gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

KAYYIM ATANAN BELEDİYELER

Batman İl Belediyesi, Hakkari İl Belediyesi, Adana-Pozantı İlçe Belediyesi, Ağrı-Diyadin İlçe Belediyesi, Batman-Beşiri İlçe Belediyesi, Batman-Gercüş İlçe Belediyesi, Diyarbakır- Silvan İlçe Belediyesi, Diyarbakır-Sur İlçe Belediyesi, Erzurum-Aşkale İlçe Belediyesi, Erzurum-Hınıs İlçe Belediyesi, Giresun-Çamoluk İlçe Belediyesi, Iğdır-Tuzluca İlçe Belediyesi, Konya-Ilgın İlçe Belediyesi, Mardin-Dargeçit İlçe Belediyesi, Mardin-Derik İlçe Belediyesi, Mardin Mazıdağı İlçe Belediyesi, Mardin Nusaybin İlçe Belediyesi, Muş-Bulanık İlçe Belediyesi, Siirt -Eruh İlçe Belediyesi, Şanlıurfa-Suruç İlçe Belediyesi, Şırnak-Cizre İlçe Belediyesi, Şırnak-Silopi İlçe Belediyesi, Van-Edremit İlçe Belediyesi, Van-Erciş İlçe Belediyesi, Van-İpekyolu İlçe Belediyesi, Van-Özalp İlçe Belediyesi, Batman-Beşiri-İkiköprü Belde Belediyesi, Iğdır-Merkez- Belde Hoşhaber Belediyesi. (ANKARA/DHA)

Kayyımlar göreve başladıKayyımlar göreve başladı

Kayyım listesi:

belediye

Etiketler kayyım