'Krizin kokusu bayramdan sonra çıkar'

Turizmdeki krizin faturası önce çalışanlara çıktı. DİSK'e bağlı Dev-Turizm-İş Başkanı Mustafa Yahyaoğlu'na göre, 'sezon sonu salimen geçmeyecek. Bayram sonrası çok sayıda işletme kavgalı şekilde çalışanlarını kapı önüne koyacak. Zincirleme etkiyle iflaslar ve kapatmalar da kapıda...'

Google Haberlere Abone ol

Sinan Saygılı  [email protected]

DUVAR - Avrupa'nın en lüks otellerinden Antalya'daki Mardan Palace'de yaklaşık 160 işçinin 4 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakması, dikkatleri yeniden turizm sektörüne çevirdi. Turizm alanında faaliyet gösteren çok sayıda işletme ve otellde benzer bir tablonun olduğu ve bayram sonrası binlerce işçinin ücretlerinin tamamını dahi alamadan kapı önüne konulacağı öne sürülüyor.

Mardan Palace işçilerine hukuki destek sağlayan DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu'na göre 'Sezon sonu salimen geçmeyecek. Çok sayıda otel kavgalı vaziyette çalışanlarını çıkartarak, kapısına kilit vuracak...'

1 GECELİK ÜCRET 1 İŞÇİNİN AYLIĞI

Duvar'a konuşan Yahyaoğlu, Mardan Palace'de toplamda 900 küsür işçi çalıştığını ve nisan-mayıs ayından bu yana çalışanların maaşlarını alamadıklarını söyledi. Otelin yüzde 90 doluluk oranıyla çalışmasına karşın işçilerin ücretlerinin verilmediğini belirten Yahyaoğlu, otelin bir gecelik ücretinin asgari 300 euro olduğuna dikkat çekerek, “Bir gecelik ücret neredeyse bir işçinin bir aylığı. Ancak, banka otelin gelirlerine el koyduğu için şirket alacaklarını tahsil edemiyor ve ödeme yapamıyor” bilgisini verdi.

Eyleme giden personelin yerine otelin yevmiyeli geçici işçi çalıştırdığını anlatan Yahyaoğlu, “Günlük çalıştırılan işçilere paraları ödeniyor. Otel yönetimine 'madem geçici işçilere verecek para buluyorsunuz, neden kendi çalışanlarınızı mağdur ediyorsunuz' diye sorduğumuzda yanıt alamıyoruz” dedi.

Yahyaoğlu, Antalya Göynük'teki Otel Queen Elizabeth'de de benzer sorunlar yaşandığını söyledi.

turizm1

'BU KRİZ ZİNCİRLEME DEVAM EDER'

Sendika Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm sektörü için alarm zilleri çaldığına da dikkat çekti. Bayram sonrasında birçok otelin büyük sıkıntılar yaşayacağını savunan Yahyoğlu'nun bu konudaki değerlendirmeleri şöyle:

“Sezon sonu salimen geçmeyecek. Birçok işletmeden özellikle çalışanların durumuyla ilgili olumsuz haberler geliyor. Bayram sonrası bu durum daha büyük krize dönüşecek. Rezervasyonların dip yapmasıyla da bir çok işletme kapatıp gidecek. İflaslar da kapıda... Alacaklarını dahi tahsil edemeyen çalışanlar kavgalı bir vaziyette kapı önüne konulacak. Krizin kokusu bayram sonrası çıkacak ve bu zincirleme devam edecek. Şimdiden bazı otellerde çalışanların ücretlerinin alamadığı haberleri geliyor.”

'Bayram tatilleri turizmi kurtarmaz''Bayram tatilleri turizmi kurtarmaz'

'SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜK ÇOK DÜŞÜK'

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, Mardan Palace örneğinde olduğu gibi eylemdeki işçilere hukuki destek sağladıklarını ancak, çalışanların haklarını korumanın yolunun sendikal örgütlülükten geçtiğini ifade etti. Yahyaoğlu, turizm sektöründeki sendikalaşma oranının sadece yüzde 3'lerde olduğuna da dikkat çekti.