Türkiye İncirlik'te yeşil ışık yaktı!

Alman basını: Türkiye Almanya'ya İncirlik için yeşil ışık yaktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman haber ajansı dpa, Türk hükümetinin Almanya Federal Meclisi Savunma Komisyonu üyesi milletvekillerinin IŞİD ile uluslararası mücadeleye destek amacıyla İncirlik askeri üssünde görevlendirilen Alman birliğini ziyaret etmesi için izin çıktığını duyurdu.

Almanya Federal Meclisi Ermeni soykırımını tanıyan kararı kabul edince Ankara, İncirlik Üssü’nde görev yapan askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermemişti.

İLK İŞARETİ İÇİŞLERİ BAKANI VERDİ

Alman hükümetinin federal meclis tarafından alınmış olan soykırım kararının hukuki açıdan "bağlayıcı olmadığını" vurgulamasının gerginliğin azalmasında rol oynadığı tahmin ediliyor.

İki hafta önce Türkiye’ye gelip resmi temaslarda bulunan Almanya’nın Avrupa İşleri Bakanı Michael Roth, İncirlik krizinin çözülme aşamasında olduğunun sinyallerini vermişti. Türkiye ziyaretini Suedwestrundfunk radyosuna değerlendiren Roth, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’ndeki Alman birlikleri ziyaret edememesine neden olan Ankara ile Berlin arasındaki anlaşmazlığın çözümünde mesafe alındığını söylemişti.

Roth, konu hakkında ‘büyük ivme’ olduğunu ve anlaşmazlığın kısa sürede çözümleneceğini umduğunu dile getirmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada, ziyaret izniyle ilgili olarak "Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin verebileceklerini" söyleyerek Türkiye tarafında yeşil ışığı yakmıştı.

İncirlik'teki Alman birliği, 200'ün üzerinde asker ile Tornado tipi 6 keşif uçağı ve bir de yakıt ikmal uçağından oluşuyor.

Hafta başında Alman Savunma Bakanlığı, Almanya'nın İncirlik üssüne 58 milyon euroluk yatırım yapacağını açıkladı.

Etiketler Almanya İncirlik