Artvinli 9 genç neden tutuklandı?

Darbeyi protesto ederken darbe destekçisi sanılarak gözaltına alındılar. Şimdi zor şartlarda yargılanacakları günü bekliyorlar. 17 Temmuz'dan beri tutuklu olan Artvinli gençlerin avukatı yaşananları Duvar'a anlattı.

Google Haberlere Abone ol

Sadık Güleç   [email protected]

DUVAR - Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece protesto için sokağa çıkan dokuz genç, protesto etmek istedikleri darbeye destek verdikleri iddiası ile tutuklanmıştı. Onları gözaltına alan emniyet müdürü de FETÖ soruşturmasından gözaltında. Artvin Kemalpaşalı gençlerin avukatı Celal Nizam Osmanağaoğlu önceki gün gençlerle cezaevindeki görüşmesinin ardından müvekkillerine yönelik suçlamaları ve yaşananları anlattı.

Osmanağaoğlu gençlerin kendi ilçelerinde sokağa fazla insan çıkmamasından dolayı Hopa’ya gittiklerini ve buradaki protesto gösterisine katıldıklarını söyledi. Bu gösteri sırasında darbeye karşı çıkan gruplar arasında bazı tartışmaların yaşandığını belirten Osmanağaoğlu o gece Hopa meydanında yaşananları şöyle aktardı:

“Hopa Meydanı’na gelindiğinde yine her biri birbirinden bağımsız halde kâh protestosunu dile getirmiş, kâh bir kenarda hiçbir şey yapmadan olup biteni izlemiş, bir kısmı sahil bandında içkisini almaya veya kendi halinde oturmaya devam etmiştir. Bu esnada birbirlerine mesafeli duran iki grup arasında başlayan sözlü atışmalar, yine içlerinden bir kısmının gerilimi yatıştıramayan polis aleyhine atmış oldukları sloganlar vs. ortamı daha da germiştir. Neticede kolluk kuvvetlerinin de orantısız güç kullanımı neticesinde havaya çok sayıda ateş açmaları ile başlayan arbedede ortalık karışmış ve kolluk kuvvetleri tabiri caizse ancak yakalayabildikleri, daha doğrusu çıkan arbedede meydandan kaçmayan ama ellerinde bayrak olan grubun da dışında kalan bir grup genci gözaltına almaya başlamıştır.”

Müvekkillerinin olaya karışmadıklarını ve bu nedenle olay yerinden uzaklaşma gereğini duymadıklarını belirten Osmanağaoğlu, “Aksine her iki tarafı ayırmaya çalışırken kendileri de kurban durumuna düşen gençlerimizdir” dedi.

Darbeye karşı çıktılar, cezaevine atıldılarDarbeye karşı çıktılar, cezaevine atıldılar

POLİS MÜDÜRÜ 'FETÖ’DEN TUTUKLANDI

Olay sırasında gençleri gözaltına alan emniyet müdür yardımcısının darbe girişimi nedeniyle tutuklandığını söyleyen Celal Nizam Osmanağaoğlu, “Meydanı gören kameralar o gece nedense çalışmıyormuş” diye konuştu. Gençlere önce “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması yöneltildiğini aktaran Osmanağaoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyanda bulunma ve görevi yaptırmamak için direnme" iddiasıyla tutuklandıklarını ancak suçlamanın daha sonra, “Terör örgütü propagandası yapma"ya çevrilerek mahkemeye taşındığını söyledi.

Gençlerin bu nedenle 'FETÖ' propagandası ile suçlandığını söyleyen Osmanağaoğlu, “Sol görüşlü, muhalif bir damara sahip bu gençlerimizin FETÖ/PDY ile uzaktan yakına hiçbir ilgisi yoktur. Aksine hepsi de bu konuda Atatürk devrimlerine sıkı sıkıya bağlı, devrimci ruha sahip gençlerdir” diye konuştu.

Tutuklanan gençlerin ilk duruşması 19-20 Eylül tarihlerinde Artvin Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.