Avrupalı heyete İmralı izni çıkmadı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltı ve cezaevlerindeki işkence iddiaları üzerine Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi cezaevlerinde incelemelerde bulundu, bakanlık yetkilileriyle görüştü. Heyetin, İmralı Cezaevi'ne gidişine ise izin verilmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'deki cezaevlerinde bir haftadır incelemelerde bulunan Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) heyeti, yoğun taleplere rağmen İmralı'ya gidemeden Türkiye'den ayrıldı.

29 Ağustos ile 6 Eylül günleri arasında Türkiye'ye ziyarette bulunan CPT, internet sayfasında açıklamada bulundu. CPT açıklamasında, Türkiye'ye ziyaretin temel konusunun 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan gözaltı ve tutuklamaları incelemek olduğu belirtilerek, ziyaret kapsamında İstanbul, İzmir ve Ankara'da yüzlerce kişiyle görüşme gerçekleştirildiği ifade edildi.

DİHA'nın haberine göre, CPT heyeti, ziyaretinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başta olmak üzere çok sayıda yetkili ismin yanısıra sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüştü. Heyet, yoğun taleplere rağmen İmralı'ya gidemeden, İmralı Cezaevi'ne dair yetkililerden bilgi aldıklarını vurguladı.

CPT heyeti ziyaret ettikleri kurumları şöyle sıraladı: Ankara Emniyet Müdürlüğü, Gölbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü, Ankara-Sincan Cezaevi kampusu (1 ve 2 nolu F Tipi, 1 ve 2 nolu L Tipi, kapalı Kadın Cezaevi), İstanbul Silivri Cezaevi (3, 4, 7 ve 8 nolu cezaevi, Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi), İzmir 1 Nolu F Tipi.

RAPOR KASIMDA AÇIKLANACAK

Heyet, ziyaretle ilgili hazırlayacakları raporu kasım ayında Türkiye'ye iletileceklerini kaydetti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 4 Eylül günü yaptığı açıklamada, Öcalan'ın sağlığıyla ilgili sorun olmadığını belirterek, "Sürekli kontroller yapılıyor. Sağlığıyla ilgili herhangi bir sorun yok. CPT heyeti yakın bir zamanda geldi, oraya gitti ve kendisiyle görüştü" demişti.