Jandarma komutanı gazeteciye dava açtı

İnternet sitesine 44 kez erişim engeli getirilen Dicle Haber Ajansı editörü Ömer Çelik, hazırladığı haberde Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitil’i hedef gösterdiği gerekçesiyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi. Ömer Çelik, yaptığı haberi savunarak, kimseyi hedef göstermek gibi bir amacının olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Vecdi Erbay   [email protected]

DİYARBAKIR - Dicle Haber Ajansı (DİHA) Editörü Ömer Çelik Şubat 2016’da Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden operasyonlarla ilgili bir haber hazırladı. Haberde, “Bayrak 12” adı verilen operasyona katılan birlikler ve operasyonu yürüten komutanlar hakkında bilgi veriliyordu. Operasyonu yürüten komutanlar arasında Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Musa Çitilin adı da geçiyordu. Haberde, ayrıca, Çitil’le ilgili bir background yer alıyordu. Çitil, hedef gösterildiği gerekçesiyle harekete geçti ve hem Ömer Çelik hem de haberi sosyal medyada paylaşan hesaplar hakkında suç duyurusundan bulundu.

46 TWİTTER HESABINA ERİŞİM YASAĞI

Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği, Musa Çitil’in talebini aynı gün kabul ederek, 18 Mayıs 2016’da 46 Twitter hesabına erişim engeli getirdi. Mahkeme kararında, söz konusu Twitter hesaplarında Çitil’in kişilik haklarının ihlal edildiği ileri sürüldü.

Ancak süreç Twitter hesaplarına erişim engelinin getirilmesiyle bitmedi. Haberi hazırlayan Ömer Çelik ve paylaşan Twitter kullanıcıları hakkında soruşturma da başlatıldı. Ömer Çelik, 2 Eylül 2016’da emniyete çağrıldı ve hazırladığı haber nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Ömer Çelik, yaptığı haberi diğer medya kuruluşlarından örnekler vererek savundu. “Bayrak 12 operasyonuyla ilgili benzer haberler diğer medya organlarında da yayımlandı. Onlar da operasyona katılan birlikler hakkında bilgiler verdiler. Ancak onlar bu bilgileri propaganda amaçlı kullandıkları için haklarında herhangi bir soruşturma açılmadı.”

Çelik, Musa Çitil’i hedef gösterdikleri için ifadeye çağrıldıklarını hatırlatarak, “Oysa biz gazetecilik yaptık, bunu ifademizde de dile getirdik. Sur’da yoğun çatışmalar vardı ve herkes ne olup bittiğini merak ediyordu. Operasyonu yönetenlerden biri de Musa Çitil’di. Haberde operasyonla ilgili bilgiler verirken, Çitil’in geçmişini de hatırlattık. Anlaşılan o ki, Çitil’le ilgili yaptığımız hatırlatma hakkımızda soruşturma açılmasının nedeni oldu” dedi.

BİR YILDA 44 KEZ ERİŞİM ENGELİ

Dicle Haber Ajansı’na yönelik sistematik bir baskı uygulandığını söyleyen Ömer Çelik, şu bilgileri paylaştı: “24 Temmuz 2015’ten bu yana Dicle Haber Ajansı’nın sitesine 44 kez erişim engeli getirildi. Hatta yedek adreslerimiz bile, daha biz hiç kullanmadan kapatıldı. Çok sayıda arkadaşımız haber takibi yaparken polis şiddetine maruz kaldı. Uyduruk gerekçelerle çok sayıda arkadaşımız gözaltına alındı, kimi aylarca hapis yattı ve ilk duruşmada serbest bırakıldı. Öyle günler oldu ki, bazı arkadaşlarımız serbest bırakılırken, aynı gün başka arkadaşlarımız gözaltına alınarak tutuklu yargılanmak üzere hapse gönderildi. Kürt ve muhalif medya baskı altında tutularak çalışamaz hale getirilmeye çalışılıyor. Yaptığım haber yüzünden ifadeye çağrılmam da esasen bu nedenledir.”

Özgür Gündem’in kapatılmasını, Azadiya Welat çalışanı 24 kişinin gözaltına alınmasını da Kürt medyasına yönelik baskı çerçevesi içinde değerlendiren Ömer Çelik, “Biz işimizi yapmaya, gerçekleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz” dedi.

Peki, soruşturma davaya dönüşür mü? Ömer Çelik soruyu şöyle yanıtladı: “Haberi Twitter’da paylaşanların da ifadesi alındıktan sonra anlaşılacak. Ancak süreç davanın açılacağı yönünde işaretler veriyor. Bekleyip göreceğiz.”

2015 yılında YAŞ toplantısında Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’na atanan Musa Çitil, 1993-1994 yıllarında Mardin’in Derik ilçesinde 13 köylünün katledilmesi ve Şükran Aydın’ın Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’nda cinsel istismara uğraması davalarında yargılanmıştı. Her iki dava da beraatle sonuçlandı. Ancak Aydın davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye aleyhine tazminat cezası vermişti. (DUVAR)