Çatışmalar 360 bin kişiyi mağdur etti

Kürt illerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve operasyonlardan en az 360 bin kişi etkilendi. Yaklaşık 4 bin 196 iş yeri, konut ve kamu binası ise kullanılamaz halde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği, İnsan Hakları Derneği, Mezopotamya Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Diyarbakır Barosu, 7 Haziran seçimleri sonrasında ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve operasyonların doğurduğu sonuçlara ilişkin bir rapor hazırladı.

Raporda, en az 4 bin 196 yapının çatışmalardan dolayı kullanılamaz hale gelirken, İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre operasyonların sürdüğü 4 ilçede 93 bin kişi göç etti. Yerel kaynaklar ise, bu sayının daha fazla olduğunu, önümüzdeki günlerde de artacağını söylüyor.

100 BİN AİLE YARDIM BEKLİYOR

Çatışmalı bölgelerde yaşayanlar için yardımlaşma kampanyası başlatan Rojava Yardımlaşma Derneği'nin  yönetim kurulu üyesi Edip Binbir, bugüne kadar Cizre başta olmak üzere sokağa çıkma yasakları sırasında evleri yıkılan bin aileye yardımda bulunduklarını aktardı.

Kardeş aile projesi kapsamında en az 100 bin insanın sırada beklediğini aktaran Binbir, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Biz Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak çatışmalardan zarar gören insanlarla ve bu insanlara yardımda bulunmak isteyenler arasında bir köprü görevini üstleniyoruz. Şu ana kadar 5 bin aileye yardım etmek isteyen vatandaşlar oldu. 300 binin üzerinde insanın sokağa çıkma yasakları ve çatışmalardan dolayı evleri yıkıldı. Bizim tespit ettiğimiz kadarıyla en az 100 bin aile şu an yardım bekliyor. Şırnak ve Nusaybin'de ise kaç ailenin mağdur olduğu hakkında daha kesin bir sayıya ulaşamadık. Evleri yıkılan ve yardıma muhtaç olan ailelere yardım etmek isteyen tüm insanların bize ulaşmasını istiyoruz.”

Kardeş aile projesi kapsamında yardım etmek isteyen kişilerin Rojava Derneği ile bağlantı kurduğunu anlatan Binbir, mağdur olan ailelerin iletişim bilgilerini kendileriyle paylaştıklarını ifade etti. Bindir, maddi yardımın yanında ailelere psikolojik destek verildiğini de belirtti.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖÇ EDEN NÜFUS: 93 BİN

Sokağa çıkma yasakları ve operasyonların sürdüğü bölgelerle ilgili olarak raporda İçişleri Bakanlığı'nın vermiş olduğu bilgilere göre 93 bin kişi göç etti. Yerel kaynaklar bu sayının daha fazla olduğunu söylüyor. Raporda konuyla ilgili olarak şu bilgiler yer aldı:

"11 Ocak 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre; Şırnak'ın Cizre ve Silopi, Diyarbakır'ın Sur ve Mardin'in Nusaybin ilçelerinin toplam nüfusu olan 439 bin kişinin yüzde 50'si bölgedeki çatışmalardan etkilenmiştir. Etkilenen nüfus sayısı 220 bin 400 olarak açıklandı. 4 ilçeden göç edenlerin sayısı ise 93 bin civarında olduğu belirtildi. İç göç süreçlerinde kesin veriler ortaya koymanın pratik imkânsızlıkları göz önünde bulundurulduğunda bu sayının belirtilenden daha fazla olması kuvvetle muhtemeldir. Yerel kaynaklardan alınan bilgileri derlenmesi sonucunda, göç akışlarının şimdilik yakın kentsel ve kırsal alanlara doğru olduğunu söylemek mümkündür. Cizre ve Silopi’den Şırnak ili merkezine, Nusaybin’den Mardin ili merkeze Diyarbakır’da ise Silvan ve Sur ilçelerinden kent merkezindeki diğer ilçelere doğru bir göç akışının gerçekleştiği tespit edilmiştir."

'BİLANÇO 2 KAT DAHA FAZLA'

Raporda, belediyeleri milletvekilleri, ilgili yardım kuruluşları ile görüşülerek elde edilen tahmini veriler toplandığında, hala devam etmekte olan göç dalgasının İçişleri Bakanlığı tarafından ortaya konan bilançodan iki katı büyüklüğünde olduğu ve sayıların artmaya devam edeceği bilgilerine yer verildi.

Bölgede çatışmalardan en fazla etkilenen yerleşim yerleri şu şekilde: Varto, Silvan, Bismil, Sur, Lice, Dicle, Cizre, İdil, Nusaybin, Silopi, Derik, Dargeçit, Şırnak, Yüksekova, Beytüşşebap ve Şemdinli.

Bazı ilçelerde küçük ve orta düzeyde tahribatlar gerçekleşirken Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova büyük oranda yerle bir edilmiş. 20.04.2016 itibariyle bölgede çatışmalardan etkilenme durumu aşağıdaki tablodaki gibidir:

tablo-1-ic tablo-2-ic tablo-3-ic