Asker ailelerinden devlete ve PKK'ye çağrı

PKK tarafından alıkonulan askerlerin aileleri 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde açıklama yaptı. Çocuklarının serbest bırakılmasını isteyen ailelere, hem devlete hem de PKK'ye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PKK tarafından alıkonulan askerlerin aileleri 1 Eylül Dünya Barış Günü'nünde İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi'nde açıklama yaptı. Askerlerin serbest bırakılmasını isteyen aileler, "İlla ölsünler de ne güzel şehit mi demek istiyorlar" dedi. Ailelerin basın toplantısına İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da katıldı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolasıyla savaşın sona vermesi ve barışa giden yolun inşa edilmesi amacıyla bir kez daha barış çağrısı yapmanın gerektiğini söyledi. Alıkonulan asker ve polislerin aileleri ile birlikte bu çağrıyı yaptıklarını belirten Türkdoğan, geçmiş dönemde insan hakları örgütlerinin çabaları sonucu alıkonulan kişilerin tamamının sağ salim teslim alındığını hatırlattı.

Türkdoğan, öncelikle 24 Temmuz 2015 tarihinde başlayan çatışmalarda alıkonulan asker ve polislerin kimlik bilgilerinin ve görüntülerinin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini vurguladı.

"DEVLET CAN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU"

Devletin yurttaşlarının can güvenliğinden sorumlu olduğunu belirten CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, alıkonulan askerlerin serbest bırakılması için devletin üstüne düşen görevi yerine getirmediğini dile getirdi. PKK'nin de iade için bir girişimde bulunmadığını belirten Sarıhan, kardeşlik içinde yaşanması içinde adım atılması gerektiğini vurguladı.

"BU KADAR ZOR MU BARIŞI SAVUNMAK?"

Astsubay Semih Özbey'in babası Gürsel Özbey, “Bütün siyasi partilerle görüştük. 'Ülkemize barış getirin. Lütfen şu çocukları getirin' dedik. 340 gündür bu sıkıntıyı çekiyoruz. Bugün 1 Eylül Barış Günü vesilesiyle artık ülkeye barış gelsin. Oğlumdan 8 aydır haber alamıyorum. Biz devleti arkamızda hissetmek istiyoruz” dedi.

Er Müslüm Altıntaş'ın babası Şevket Altıntaş da, devlet ve PKK'ye seslenerek alıkonulan askerlerin serbest bırakılmasını istedi. PKK'nin iyi niyet göstergesi olarak 8-9 aydır alıkoyduğu askerleri serbest bırakmasını talep eden Altıntaş, “Bu kadar zor mu ya barışı savunmak? Bu kadar insan öldü yazık. 8-9 ay önce HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 'Bir hafta savaşa ara versinler biz çocukları alıp gelelim' demişti. Başbakan Davutoğlu da onlara inanmadığını söylemişti. Ama biz inanmak istiyoruz” diye konuştu.

"İLLA ÖLSÜNLER Mİ?"

Anne Songül Altıntaş da “Biz onlara karşı görevimizi yerine getirdik askere gönderdik onlar neden görevlerini yerine getirmiyor. İlla ölsünler de ne güzel şehit mi demek istiyorlar” diye sordu. İki taraf arasında kaldıklarını ifade eden Altıntaş, çocuğunun serbest bırakılmasını istedi.

Oğlunun fotoğrafını taşıyan Er Süleyman Sungur'un annesi Şirin Sungur da Kürtçe konuşarak “Hepimiz kardeşiz” dedi.