Gümüş ve Andaç, Necmiye Alpay için yazdı

12 Eylül darbesinde tutuklanmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bugün ikinci kez cezaevinde... İki yazar, dilbilimci Alpay'ı ve onu hapseden rejimi Duvar için anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yayın danışma kurulu üyesi, dilbilimci Necmiye Alpay, ‘örgüt üyesi olduğu’ iddiasıyla tutuklandı.

Yazarlar Semih Gümüş ve Feridun Andaç, Alpay'ı anlattı ve tutuklanmasını Duvar için yorumladı.

GÜMÜŞ: BARIŞ SAVUNUCUSU

Aslı Erdoğan'dan sonra Necmiye Alpay da tutuklandı. Niçin? Nedeni inadırıcı değil. Necmiye Alpay değerli bir yazar, entelektüel, barış ve insan hakları savunucusu. Bunlar nerede, dünyanın hangi ülkelerinde suç? Yalnızca birkaç ülkesinde mi? O ülkelerde insan hakları var mı, insanın insan sayıldığı ülkeler mi onlar? Bu ülke artık insan onurunun hiçe sayıldığı, hukukun yok olduğu, demokrasinin gericiliğin burçlarını donatmak için göstere göstere çiğnendiği bir ülke. Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan'ın hapishanede olduğu bir ülkenin dünyadaki yeri koca bir hiçtir. O ülke şimdi böyle, yarın böyle olmayacağı muhakkak ve o gelecekte bugünlerinden utanç duyacak.

ANDAÇ: DİL BİLİNCİNİ YANSITAN

Necmiye Alpay dil bilincini yansıtan bir edebiyat insanı. Özgürleşme düşüncesini savunan biri. Yazdıkları, dile getirdikleri bir bakıma Türkiye’nin gerçeğini anlamaya dönüktür. Yaşanan bu kaotik süreçte onu bir “suçlu” gibi göstermek, bir yerde olmak/durmakla ilişkilendirerek “suç delili” yaratmak düşünce özgürlüğüne gölge düşürmektir. Türkiye’nin düşünen, yazan insanlarının yıllardır kanayan yarayı iyileştirme çabasını “suç”la ilişkilendirmek anlamsızdır. Yaratılan şiddet toplumu ikliminden çıkmak için bir savunma hattı yaratan aydınlara dönük bu tutumu kınıyorum.