Gezi'de destan yazanlar FETÖ'den içeride!

Eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın gözaltına alınması ile Gezi eylemleri sırasında İstanbul'u yöneten bir isim daha FETÖ soruşturmasına uğramış oldu. O gün Gezi'ye devlet müdahalesini yönetip bugün 'darbeci' olmakla suçlanan isimler dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe kalkışmasından sonraki operasyonlar bütün hızıyla devam ederken, Gezi olaylarıyla ilgili son derece ilginç bir durum ortaya çıktı: İstanbul’da Mayıs 2013’te başlayıp Türkiye’ye yayılan Gezi eylemleri günlerinde İstanbul’un mülki amirliği ve emniyet yönetiminin çok önemli bir bölümü “FETÖ’cü olmak”la suçlanıyor.

Eylemler döneminde İstanbul’un en büyük mülki amiri, yani valisi olan Hüseyin Avni Mutlu şu an tutuklu. Mutlu’ya sorgusunda, şu tweet’in sorulduğu biliniyor: “Gençler, Gezi Parkı’nda kuş sesleri, ıhlamur kokusu ve arı vızıltısıyla huzurlu bir sabah varmış doğru mu? Aranızda olmak isterdim.”

Bugünse dönemin İstanbul emniyet müdürü Hüseyin Çapkın, Çeşme’de şüpheli olarak gözaltına alındı.

ÜÇ POLİS ŞEFİ

18 Ağustos 2016’da, Olağanüstü Hal (OHAL) çerçevesinde hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen 20'si birinci sınıf, 44'ü ikinci sınıf olmak üzere, 619 emniyet müdürü arasında, Gezi Parkı eylemleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan üç isim de yer almıştı:

Bunlardan biri, Mithat Aynacı’ydı. Eylemler sırasındaki “orantısız güç uygulama” eleştirilerinde ön plana çıkan isimlerdendi. Güvenlik şube müdür yardımcısıydı. 17-25 Aralık döneminde açığa alınıp mahkeme kararıyla geri döndü. 15 Temmuz darbe kalkışmasında ise Aksaray Orudevi’nin önündeki tanklardan birinin içinde çıktı. Tutuklu.

İkinci isim, Gezi günlerinde Güvenlik Şube Müdürü olarak görev yapan Yunus Dolar’dı.

Üçüncü isim ise, o dönem Emniyet Müdür Yardımcısı olan Ramazan Emekli oldu. Ramazan Emekli, Gezi olaylarının tırmanmasına yol açan “çadır yakma”nın talimatını veren kişi olarak gündeme gelmişti.

Hüseyin Çapkın gözaltına alındıHüseyin Çapkın gözaltına alındı

'ORANTISIZLIK' KABUL EDİLMEMİŞTİ

Çadır yakma ile alevlenen, polis şiddetine tepki olarak büyüyen Gezi eylemleri sırasında görevde olan isimlerin, biri darbe gecesi askeri zırhlı bir aracın içinden çıkacak kadar angaje bir isim olmasının, iktidarın Gezi eylemlerine bakışı değiştirip değiştirmeyeceği merak konusu. O dönem şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti hükümeti, polis şiddetinin “orantısız” olduğu eleştirilerini kabul etmemişti.

Eleştiriler sık sık gündeme gelmiş, en son Halkların Demokratik Partisi Meclis Grup Başkan Vekili İdris Baluken, darbeden bir süre önce, 30 Mayıs 2016’de Gezi olaylarının ayrıntılı bir dökümünü aktararak, bir araştırma önergesi vermişti.