Eski ABD'li yetkili: Obama Türkiye'nin oyununa gelmesin

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın eski üst düzey danışmanlarından David L. Phillips, Cerablus'ta Türkiye'nin Kürtlere karşı IŞİD'le işbirliği yaptığını öne sürdü. Phillips, harekâtı Napolyon komutasındaki Fransız ordusunun hezimete uğradığı Waterloo Muharabesi'ne benzetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fırat Kalkanı Operayonu nedeniyle Türkiye'yle ABD arasında PYD krizi yaşanırken, eski bir Amerikan yönetimi yetkilisi çarpıcı iddialar içeren bir makale kaleme aldı.

Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama yönetimlerinde Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda üst düzey danışmanlık ve dış politika uzmanlığı yapmış olan David L. Phillips, Cerablus'taki operasyonu 'Erdoğan'ın Waterloo Muharabesi' diye niteledi. Phillips, Türkiye'nin Cerablus'ta IŞİD'le anlaştığını, birçok IŞİD militanının ÖSO üyesi kılığına girdiğini iddia etti; "Suriye bataklığına sürüklenmek Amerika'nın çıkarına değil. Türkiye tarafından oynatılmak da" ifadelerini kullandı. 

Phillips'in Huffington Post gazetesinde yayımlanan, 'Erdoğan'ın Waterloo Muharabesi: Türkiye Suriye'yi istila ve işgal etti' başlıklı makalesinin tercümesi şöyle:

OBAMA DIŞINDA KALMAK İÇİN ÇOK GAYRET ETTİ

Obama yönetimi Suriye'ye askeri olarak müdahil olmamak için epey gayret gösterdi. Başkan Barack Obama, seramik dükkanlarında geçerli olan şu kural konusunda temkinli davrandı: "Kırarsan, sahibi sensin demektir". Türkiye'nin Suriye'deki istilasını ve işgalini desteklemek stratjik bir hata olacaktı; ABD'yi Suriye iç savaşındaki ana aktörlerden biri haline getirecekti.

Başkan Yardımcısı Joe Biden geçen hafta Ankara'ya Türkiye-ABD ilişkilerini onarmak göreviyle gitti. Kente vardığında, Türkiye Özel Kuvvetleri'nin, tanklarının ve ÖSO savaşçılarının Suriye'yi işgal etmekte olduğu, Türkiye sınırına yakın Cerablus'u hedef almakta olduğu haberini aldı.

'CERABLUS'A HİÇ BOMBA ATILMADI'

Biden Türkiye'nin 'Fırat Kalkanı Operasyonu'na destek verdi. Aynı zamanda, ABD'nin hava koruması sağladığını da öne sürdü. Fakat görgü tanıkları, Cerablus'a esasında hiç bomba atılmadığını söylüyor.

'DESTEK, SUÇ ORTAKLIĞI DEMEK OLUR'

Suriye bataklığına sürüklenmek Amerika'nın çıkarına değil. Türkiye tarafından oynatılmak da. Fırat Kalkanı Operasyonu Suriye'nin egemenliğini ihlal ediyor. Türkiye'ye destek vermek, ABD'yi Türkiye'nin toprak gaspında suç ortağı haline getirir.

Türkiye güneye ilerlemeye devam ediyor. Toprak feragat etmeye niyeti de yok. Türkiye, varlığını meşrulaştırmak için Suriye içindeki bu toprak parçasına mültecileri yerleştirecektir.

'CENEVRE'DE ELİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR'

Türkiye, Cenevre barış sürecinde masada bir yer istiyor. Rusya ve ABD'yle eşit söz hakkı arayışında. Türkiye'nin İslamcılara verdiği kirli destek göz önünde bulundurulduğunda, sahada Türk askerleri varken Suriye'deki ihtilafa bir sonu müzakere etmek daha da zor olacaktır.

Obama yönetimi Suriye'de sayıları 40 bini bulan Kürt güçlerine, YPG'ye silah ve hava desteği veriyor. YPG, ABD'nin IŞİD'e karşı en güvenilir müttefiki. Eğer IŞİD'le Fırat'ın doğusunda savaşırsa, Washington YPG'yi desteklemeye devam edecek.

Erdoğan, terör örgütü saydığı YPG'yle ABD arasındaki işbirliğinden hiç hoşlanmıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, ABD'nin Türkiye'yle YPG arasında bir seçim yapmasını istiyor. Fakat bu talebi sürekli geri çevrildi.

'IŞİD'CİLER ÖSO'CU OLDU'

Obama yönetimi Türkiye'nin niyetleri konusunda son derece dikkatli olmalı. Erdoğan Fırat Kalkanı Operasyonu'nun ana amacının IŞİD'le savaşma olduğunu söylüyor. Bunun doğru olmadığı aşikâr.

Türkiye destekli İslamcılar, sözümona Cerablus savaşında IŞİD'le hiç temas etmedi. Ankara işgalden önce IŞİD'le bir anlaşma yaptı. IŞİD güçleri direnmek yerine üniformolarını basitçe ÖSO'nunkiyle değiştirdi. Cerablus IŞİD'den, neredeyse tek kurşun atılmadan kurtarıldı.

'SİVİLLERİ TANINMAMAK İÇİN ÇIKARDILAR'

IŞİD'in sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı Felluce'nin veya diğer mücadelelerin aksine, siviller Cerablus'tan tahliye edildi. IŞİD, sivillerin ÖSO üyesi kılığına giren IŞİD savaşçılarını tanımasını istemiyordu.

'ERDOĞAN IŞİD'LE ANLAŞTI'

Erdoğan ve IŞİD'in bir anlaşma yapmış olması şaşırtıcı değil. IŞİD'le Erdoğan partisi ideolojik olarak aynı safta duruyor. İkisi de Müslüman Kardeşler'in kolu. Resmi inkârlara rağmen, Türkiye'nin Suriye'deki İslamcılara 2014'ten başlayarak silah, para ve lojistik destek verdiğine dair dağlar kadar kanıt var. Türkiye ayrıca petrolünü naklederek ve uluslararası piyasalarda satarak IŞİD'i sağlamlaştırdı. Her ay Türkiye'den Suriye'ye hâlâ yaklaşık 500 İslamcı savaşçı geçiyor.

Erdoğan'a göre, Fırat Kalkanı Operasyonu YPG'yi ve 'ülkemizi tehdit eden terör örgütlerini' hedef alıyordu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye'nin Kürt savaşçıları Fırat'ın doğusunda tutmak için 'ne gerekiyorsa' yapacağına söz verdi. Türkiye, Kürtlerin kontrolündeki bölgenin derinlerine girecek şekilde, Cerablus'tan Mare'ye uzanan 90 kilometre uzunluğunda ve 40 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgeye dair planlarını açıkladı.

Esasında Türkiye YPG'nin, Rojava'yı bir gerçeklik haline getirecek yekpare bir Kürt bölgesi kurmasını engellemeye çalışıyor. Erdoğan, Rojava'nın varlığının Türkiye'deki Kürtlerin daha fazla otonomi taleplerini ateşlemesinden korkuyor.

'OBAMA HER ŞEYİN FARKINDA'

Erdoğan'ın Kürtlere yönelik düşmanlığı bir sır değil. ABD hükümeti farklı olduğunu söylese de, YPG'yle PKK'nin aynı olduğunda ısrar ediyor. Türkiye'nin IŞİD'le savaşma iddiasını bırakıp operasyonda YPG'ye odaklanması öngörülebilir bir durumdu. Obama yönetimi de ne olduğunu biliyor. Üst düzey bir Pentagon yetkilisi CNN'e şöyle diyordu: "Kürtler oraya gitmek isteyene kadar Cerablus Türklerin hiç umurunda değildi." Özel temsilci Brett McGurk de, Türkiye'nin PYD'yi hedef almasını 'kabul edilemez' ve 'derin endişe kaynağı' sözleriyle niteledi.

ABD-Türkiye ilişkileri, Ankara'nın 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişimi sonrasında muhaliflere toplu olarak yaptığı baskı nedeniyle zaten sallantıdaydı. İlişkiler, Türkiye'nin Suriye'de Amerikan müttefiklerinin peşine düşme kararıyla daha da zora girdi.

'HALK SORUYOR: DAHA NE KADAR SÜRECEK?'

Türk halkı giderek huzursuz hissediyor. Darbe girişimi sonrası ordunun güvenilirliğini yeniden tesis eden Fırat Kalkanı Operasyonu'nu desteklediler. Onlara, operasyonun can düşmanlarına, IŞİD ve YPG/PKK'ye karşı yapıldığı söylendi. Şimdi Türkler yolun sonu konusunda endişe duyuyor. Türk askerleri Suriye'de ne kadar kalacak ve neyi başaracak?

'EKİM SÜRPRİZİ'Nİ TÜRKİYE YAPTI

'Ekim surprizi' terimi, ABD'de tam başkanlık seçimi öncesinde meydana gelen, yabancı bir düşmanın işi olan olayları nitelemek için kullanılır. Bu kez Ekim sürprizi Ağustos ayında, Türkiye'nin Suriye istilasıyla geldi.

'OBAMA GARDINI ALMALI'

Obama manipülasyona karşı gardını almalı. Türkiye'nin istilasına ve işgaline askeri ve diplomatik destek vermek, Obama'nın halefinin de sinirini bozacak bir ikileme yol açıyor. Suriye Erdoğan'ın Waterloo savaşı olacak. ABD hükümeti Türkiye'nin batan gemisine bağlanmamalı.

MAKALENİN İNGİLİZCE TAM METNİ