Diyanet: Krediyle kurbanlık kesilmez

Diyanet'ten Kurban Bayramı öncesi uyarılar: Kurbanın kanı alına sürülmez, derisi satılamaz ya da kasaba ücret olarak verilemez...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan kurban bayramı öncesi hurafelere karşı uyarılarda bulundu. Uyarılarda, kredi kartıyla kurban alınabileceği ancak, borcun zamanında ödenmesi gerektiği belirtildi. Borcun zamanında ödenmemesi halinde ise faiz işleyeceği için kurbanın geçerli olmayacağı ifade edildi. Aynı şekilde banka kredisiyle de kurban kesilemeyeceğinin altı çizildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde, kurbanla ilgili bölümde, sık yöneltilen 61 soruya yanıt verildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca kurbanla ilgili açıklayıcı soru ve yanıtlar ile fetvalar arasında arasında şu konular da yer aldı:

Kurban kesimi ne zaman başlar ne zaman sona erer?

Kurbanlar, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Hanefilere göre bayramın 3'üncü günü akşamına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak, kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfilere göre ise 4'üncü günü gün batımına kadar kesilebilir.

Kurban kanını alına sürülmeli midir?

Kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yok. Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir.

Kredi kartıyla kurbanlık alınabilir mi?

Kurban kesmekle mükellef olan kişi kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.