Darbenin seminer merkezi

15 Temmuz'un TSK'da stratejik dönüşüm sağlamak için kurulan merkezde planlandığı iddia edildi. Ekibin başında Tümgeneral dişli var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanlığı’nın ‘darbe planının merkezi’ olarak çalıştığı iddia edildi.

Dairenin başındaki isimlerden olduğu öne sürülen Tümgeneral Mehmet Dişli ve 8 kişilik ekibinin, başkanlıkta ‘ordunun dönüşümü’ adı altında çalışma yürüttükleri belirtildi.

DOSYAYA İKİ LİSTE GİRDİ

Habertürk gazetesinden Fevzi Çakır'ın haberine göre Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü 15 Temmuz soruşturmasında yeni bulgulara ulaşıldı. Soruşturma dosyasına 9’ar kişilik 2 ayrı liste girdi. Savcılığa göre bu listede yer alan isimler darbe girişiminde aktif rol aldı.

İlk listedeki isimlerin 15 Temmuz sonrası TSK’dan ihraç edilerek tutuklanan Tümgeneral Mehmet Dişli’nin başında bulunduğu Stratejik Dönüşüm Daire Başkanlığı’nda görev yaptığı kaydedildi. Listede, Dişli’nin altında görev yapan isimlerden 1’i darbe girişimi sırasında öldürülürken, 2’si firari, diğer 5’i ise tutuklu bulunuyor.

İLK LİSTEDEKİ İSİMLER

Soruşturma dosyasına giren listede yer alan isimler şöyle: Proje Geliştirme Şube Müdürü K. Albay Doğan Öztürk (tutuklu), Strateji İzleme ve Araştırma Şubesi’nden K. Binbaşı Bülent Kaya (firari), K. Binbaşı Yusuf Yenidağ (firari), K. Binbaşı Zekeriya Açıkgöz (öldü), Başçavuş Suat Sağlam (tutuklu), K. Albay Zeki Demir (tutuklu), Yarbay Lütfullah Taşyumruk (tutuklu) ve K. Binbaşı Ahmet Durmaz (tutuklu).

TSK'DA DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYACAKLARDI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin kardeşi olan Dişli, Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanı olduğu 2015 YAŞ’ında tümgeneralliğe terfi edip Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı oldu. Bu dairenin Dişli için özel kurulduğu iddia ediliyor. Dişli'nin başında olduğu daire TSK'nın dönüşüm stratejisini hazırlamakla görevlendirildi. Ancak iddiaya göre savcılık Dişli ve ekibinin, ‘dönüşüm’ adı altında darbenin stratejisine çalıştığı bilgisine ulaştı.

Genelkurmay Başkanı Akar’ı darbe bildirisini imzalaması için ikna etmeye çalıştığı ortaya çıkan Dişli ifadesinde, “4 yıldır Proje Değişim Dönüşüm Dairesi’nde çalışıyorum. Bugün de (19 Temmuz) bu planı Cumhurbaşkanı’mıza arz edecektim. Benim FETÖ ile bağlantım yoktur” dmişti.

İKİNCİ LİSTEDE GÜLER’İN EKİBİ VAR

Soruşturma dosyasına giren ikinci listede ise 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Karargâhı’nda rehin alınan Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler’in 9 kişilik yakın çalışma ekibi yer alıyor.

Savcılığa göre darbe girişiminde aktif olarak yer alan bu isimler şöyle: Özel Sekreter K. Yarbay Bünyamin Tuner, Özel Sekreter Tank K. Binbaşı Vahap Kavaker, Özel Sekreter Yardımcısı K. Binbaşı Recep Özkan, Emir Subayı Binbaşı Mehmet Akkurt, Emir Subayı Yardımcısı Fatih Ekici, Koruma Astsubayı Lütfi Karaca, Koruma Personelleri Başçavuş Yusuf Yalçın, Üstçavuş Uğur Kent ve Üstçavuş Murat Bingöl.

Yaşar Güler’i yere yatırarak, derdest eden Binbaşı Akkurt, Karargâh’taki çatışmada öldürülmüştü.