TGS: Basın özgürlüğü ayaklar altında

Türkiye Gazeteciler Sendikası, yaptığı açıklama ile OHAL ile birlikte basın üzerindeki baskıların arttığına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Olağanüstü Hal ilanı ile basın üzerindeki baskıların arttığını belirtti. Evrensel gazetesi muhabirleri Cemil Uğur ile Halil İbrahim Polat'ın 7 gündür gözaltında olduğu hatırlatılırken, Azadiya Welat gazetesine yapılan baskın ve gözaltılara, Özgür Gün TV'nin ekranının karartılmasına ve bu sabah gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterildi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, açıklama yapan TGS, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından basın üzerindeki baskıların daha arttığını belirtti. "OHAL ile birlikte basın özgürlüğü ayaklar altına alındı" diyen TGS, basın faaliyetleri nedeniyle onlarca gazetecinin gözaltına alındığını ve cezaevlerine gönderildiğini aktardı.

TGS açıklamasında, "Haklarında kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadan gazetecilerin tutuklanmasına, gözaltına alınmasına karşı olduğumuzu beyan ediyoruz" denildi.

Açıklamada basına yönelik şu uygulamalara yer verildi:

* Haber takibi yaparken gözaltına alınan Evrensel Gazetesi Mersin muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat 1 haftadır gözaltında. Gazeteciler OHAL gerekçesiyle 5 gün avukatlarıyla görüştürülmedi.

* Azadiya Welat gazetesinin merkezine yapılan baskında, 27 gazete dağıtıcısı gözaltına alındı.

* Bu sabah 35 gazeteci hakkında gözaltı kararı verildi ve 9’u bu sabah gözaltına alındı. FETÖ/PDY soruşturmasında nedeniyle İstanbul’da hurriyet.com.tr editörü Dinçer Gökçe, Nurullah Öztürk, Rasih Yılmaz , Murat Aksoy, Abdullah Alparslan Akkuş, İskender Yunus Tiryaki, Levent Arap; Ankara’da Ömer Şahin; Kocaeli’de ise Ayhan Şimşek gözaltına alındı.

*TÜRKSAT üzerinde yayın yapan Özgür Gün TV'nin yayını sözleşmeli olduğu hizmet sağlayıcı platform tarafından kesildi.