Küba, Che'ye 'eşkıya' diyen Meclis Başkanı Kahraman'a yanıt verdi

TBMM Başkanı'nın Che Guevara için kullandığı ifadeler sadece sosyal medyada değil diplomatik alanda da tepki çekti. Küba'nın Ankara Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yaparak Kahraman'ı kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Küba devriminin simgesi Ernesto Che Guevara'ya 'eşkıya' ve 'katil' demesine tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yapan Büyükelçilik, Guevara’nın kişiliğine yönelik sözler nedeniyle 'endişe ve üzüntü' duyduklarını belirtti.

Kullanılan ifadelerin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada “Sarfedilen kelimeler, Küba ve Türkiye parlamentoları ve halkları arasındaki kardeşlik, dayanışma ve saygı ruhunu yansıtmamaktadır. Che Guevara Küba, Latin Amerika ve tüm dünyanın siyasi, tarihsel ve kültürel mirasının bir parçasıdır” denildi.

NE OLMUŞTU?

Rize Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bir kutlama programında TBMM Başkanı İsmail Kahraman Latin Amerikalı devrimci Ernesto Che Guevara için şu ifadeleri kullanmıştı:

"Che Guevara 39 yaşında öldürülen, kendisinin infazlar yaptığı bir katil kişilik, bir gerilla. Bolivya, Küba, Arjantin ve Güney Amerika'da faaliyette bulunan bir eşkıya, benim liseli gencimin yakasında, göğsünde olamaz, olmamalı. Benimle bağı yok. Köküm, tarihim bir değil. Benim kendi insanlarım var. Onlarla övüneceğiz. Garip. Fatih'i dünya tanıyor da Türkiye tanımayacak. Fatih Sultan Mehmet Han, Osmanlı Padişahları içerisinde en büyük askerdir. Askerlikte Yavuz, Kanuni ve Yıldırım ona erişmek için ona yaklaşmışlardır. Ama en büyük askerdir. En büyük devlet ve siyaset adamıdır. Kanuni ve Yavuz yine ona yaklaşan isimlerdir. Eşsiz bir kişiliği vardı. Fatihler, Yavuz'lar, Kanuniler, Abdülhamitler dururken benim genç liselim göğsüne Che Guevara yazacak. Bu olmaz. Emsal vermezseniz, anlatmazsanız tarihi sevdirmezseniz. Manevi önderleri ve milli kahramanları anlatmazsanız o genç yavrum ne yapsın?" (HABER MERKEZİ)