Elbistan'ın neden zehirlendiği anlaşıldı

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, 32 bin kişinin zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvurma nedeni test sonuçları ile ortaya çıktı... Ceyhan Nehri'nden içme suyu şebekesinin keson kuyularına norovirüs bulaştığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Elbistan'da 2 günden bu yana baş dönmesi, yüksek ateş ve kusma şikayetleriyle hastanelere başvuranların sayısı 32 bini buldu. Paniğe yol açan ancak durumu ağır olmadığı açıklanan ilçedeki hastanelere 3 günde 32 bin hastanın başvurduğu, halen 69 kişinin yatarak tedavi edildiği açıklandı. İlçede şebeke suyu kullanılmaması yönünde uyarılar yapılırken, belediye tarafından da vatandaşlara kapalı su dağıtımı yapılıyor.

NOROVİRÜS SAPTANDI

Yapılan tahliller sonucunda ilçeden geçen Ceyhan Nehri'nden, yağışların azalmasından dolayı debisi düşen içme suyu şebekesinin keson kuyularına sızan sudan norovirüs bulaştığı belirlendi. İlçedeki içme suyu şebekesindeki sızmaların kapatılarak yüksek klorla dezenfekte edileceği ve bu süreçte suyun kullanılamayacağı belirtildi.

VİRÜS TOKALAŞARAK DA BULAŞIYOR

İlçedeki hastanelerde serum ve ilaç tedavisi uygulandıktan sonra taburcu edilen vatandaşların rahatsızlanmasına yol açan sorunun saptanması için hasta ve sudan alınan örnekler Ankara Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'na gönderilerek incelendi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, yapılan tahliller sonucunda karın ağrısı, kusma ve yüksek ateşe yol açan virüsün norovirüs olduğunu saptadıklarını belirtti. Prof. Dr. Şencan, "Bu virüsün genel karakteri klinik tablosu tipik karın ağrısı, bulantı, kusma, yetişkinlerde daha düşük ama çocuklarda biraz daha yüksek seviyelere varan ateş ve ishal yapabilen bir virüs türü. Bu virüs çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Virüsün doğrudan içme suyuyla alınabildiği gibi, mikrobu almış birisinin yemekte bulaştırması, veya diğer ilişkiden, tokalaşmadan, yemek hazırlarken, öpüşmeden, el yıkamadan yapılacak en yakın temasta bile bulaşmanın devam edebileceğini vurgulamak isterim" dedi. Sularda herhangi bir kimyasal sıkıntı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Şencan, "Suyun kimyasal kalitesiyle ilgili bir problem yok. Ancak bir bakteriyel mikrobik bir kirlenme var" dedi.

69 KİŞİ HASTANEDE YATIYOR

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan ise, ilçede 3 günde 32 bin kişinin hastanelere başvurduğunu ve bunların yüzde 80'inin ayakta tedavi edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Elbistan'a toplamda 42 hekim ve 36 hemşire takviyesi yapıldı. Çok şükür ki ağır hastamız yoktur. Şu anda 69 hastamız yatmaktadır. 3 hastamız il dışına sevk edilmiştir."

'SONUNA KADAR GİRECEĞİZ'

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, sistemin dezenfekte edilerek vatandaşlara yeniden kaliteli su vereceklerini belirtti, "Biz de Büyükşehir olarak aksayan yönler var mı, bununla ilgili kim varsa bunun üzerine sonuna kadar gideceğiz" dedi.

VALİ, KAYMAKAM, BELEDİYE BAŞKANI, MİLLETVEKİLİ ORTAK TOPLANTI

Elbistan Kaymakamlığı'nda düzenlenen basın toplantısına Kahramanmaraş Valisi, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkanı, Elbistan Kaymakamı ve Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi ile birlikte AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da katıldı. (Elbistan/DHA)