Cerablus'ta 'Pentagon-CIA çatışması'

New York Times, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu'nun ABD'nin Suriye'deki rolünü karmaşıklaştırdığını yazdı. Gazeteye göre, ÖSO'yla Kürtlerin çatışması CIA ve Pentagon'u da karşı karşıya getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Amerikan gazetesi New York Times, Fırat Kalkanı Operasyonu'nun Cerablus'ta, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'la Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'i de 'karşı karşıya getirdiğini' yazdı. Haberde, CIA destekli OSÖ'yla Pentagon destekli Suriye Demokratik Güçleri birbiriyle çatıştığına dikkat çekildi.

'ABD'NİN ROLÜ KARMAŞIKLAŞTI'

Anne Barnard imzalı haberin ilgili bölümünde özetle şöyle denildi:

"ABD'nin Suriye savaşındaki rolünü daha da karmaşıklaştıran yeni bir gerginlik kapsamında, Suriyeli isyancılar pazar günü ülkenin kuzeyinde daha derinlere inerek Türkiye'nin hava saldırılarının yardımıyla toprak ele geçirdi. İsyancılar Türkiye'nin yardımıyla, ABD'nin de destek verdiği bir istilayla, geçen hafta sınır kasabası Cerablus'u ele geçirmişti. Fakat şimdi Suriyeli Kürtlerin kontrolündeki bölgeye ilerliyorlar.

Bu, söz konusu çatışmaların Amerikan destekli iki Suriyeli gücün karşı karşıya kaldığı anlamına geliyor: CIA ve ittifak içinde olduğu diğer istihbarat kurumlarının desteklediği isyancılarla, Suriye Demokratik Güçleri adlı şemsiye grup altında Pentagon'la birlikte çalışan Kürtlerin liderliğindeki milisler. ABD, IŞİD'e karşı savaşta Kürt liderliğindeki milisleri sahadaki en güvenilir ortağı olarak görüyor.

'WASHINGTON'IN NE YAPACAĞI BELLİ DEĞİL'

ABD son günlerde Kürt milislere verdiği desteği Suriyeli isyancılar ve NATO mütetfiki olan Türkiye'ye arka çıkarak dengelemeye çalıştı. Türkler Suriyeli Kürt milisleri düşman görüyor ve onları, sınır boyunca yekpare bir toprak parçasına sahip olmaktan alıkoymaya kararlı.

Bu yeniden dengeleme çerçevesinde, ABD geçen hafta Kürtleri Fırat'ın doğusuna çekilmeleri gerektiği konusunda uyardı; onlardan esasında, son dönemde IŞİD'den aldıkları bölgelerin kontrolünden feragât etmelerini istedi. Fakat eğer taraflar birbiriyle savaşmaya devam ederse ABD'nin ne yapacağı belli değil."