24 kişinin ölmesine neden oldu 4 yılda nasıl serbest kaldı?

Bayram Oteli Davasında ailelerin avukatı Murat Kemal Gündüz “Hem aileler hem de kamuoyu vicdanı bir kez daha yaralandı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Duvar - Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen depremde yıkılan ve 24 kişinin öldüğü Bayram Oteli’nin sahibi tutuklu Tevfik Bayram 26 Ağustos'ta tahliye edildi. Bayram'ın tahliye edilmesine avukat Murat Kemal Gündüz karara tepki göstererek, “Hem aileler hem de kamuoyu vicdanı bir kez daha yaralandı” dedi.

Evrensel gazetesinden Beyar Özalp'ın haberine göre, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk mahkumiyet kararının, Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından olayda bilinçli taksir olduğu ve buna rağmen sanığa eksik ceza verildiği gerekçesiyle sanık aleyhine bozulduğunu hatırlatan Gündüz, “Yargıtay’ın bozmasından sonra Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bozmaya uyarak yeniden yaptığı yargılamada sanığa bilinçli taksir hükümlerini uygulayarak üst hadde yakın ceza tayin etti. Temyiz üzerine bu sefer Yargıtay 12. Ceza Dairesi oy çokluğu ile verdiği kararla, önceki kararından tamamen dönerek olayda bilinçli taksir olmadığı ve bu nedenle sanığa verilen cezanın fazla olduğu gerekçesiyle kararı sanık lehine bozdu” dedi.

Sanığın bozma kararından sonra tahliye talep ettiğini mahkemenin ise bunu reddettiğini söyleyen Gündüz, “Daha sonra olağanüstü halle birlikte çıkarılan ve 17.08.2016 tarihli 29804 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 671 sayılı KHK’nin 32. maddesi ile; 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik ile Kanunun 105/A maddesindeki 1 yıllık şartlı tahliye süresi 2 yıla çıkarıldı. Ayrıca 107. maddedeki cezanın infazında dikkate alınan üçte ikilik oranın yarısı olarak uygulanması yönünde değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe dayanarak sanık avukatının yaptığı başvuru üzerine Van 2. Ağır Ceza mahkemesi ekli kararda açıklandığı üzere sanık Tevfik Bayram’ın yurt dışına çıkış yasağı konulması ile adli kontrol uygulaması şartı ile tahliyesine karar vermiş.

Yargıtay bozmasında sanığın eyleminin bilinçli taksir olmadığı kabul edilmesi sebebiyle, sanığın en fazla 10 yıl civarı ceza yiyeceği gözetilerek ve şartlı tahliye hükümlerinin değiştiği dikkate alınarak tahliye kararı verilmiş” şeklinde konuştu.

'CEZA ALMAKTAN KURTULDU'

Yargıtay’ın bozmasından sonra Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay’ın kararına uyup uymayacağı daha belli değilken bu kararın verilmesinin erken olduğunu dile getiren Gündüz, “Ancak mahkeme bu kararı vermekle bozma kararına uyacağının da sinyalini vermiş. Mahkeme verdiği tahliye kararıyla Yargıtay’ın bozma kararını onayladığını gösteriyor. Böylece 24 kişinin ölümüne sebep olan bir kişi ceza almaktan kurtuldu. Bu durum hem aileleri hem de kamuoyunu yaralamıştır” dedi.

CANIMIZ BİR KEZ DAHA YANDI

Van depreminde hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı Muhabiri Cem Emir'in kardeşi Sinem Emir, Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram'ın serbest bırakılmasıyla ilgili şunları söyledi: “ Tahliye kararıyla bir kez daha canımız yandı. 24 insan öldü. Hiçbir adil bir karar alınmadı. Karar bir kez daha yüreğimizi acıttı. 24 cana 4 yıl ceza. Hukuki ve adaletli bulmuyorum. Hukuk fakültesini bitirerek hukuk icracısı olacak biri olarak; adalet sistemin parasının olanın yanında olduğuna mağduru ezdiğine şahit oldum. Bu da ülkenin hukuku açısından oldukça kötü bir durum.”