Rakamlarla üçüncü köprü

Asya ve Avrupa'yı bileştiren üçüncü köprü bugün açılıyor. İşte 2013'te inşaatına başlanan Yavuz Sultan Köprüsü hakkında bilgiler.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin  [email protected]

DUVAR - İnşaatına 29 Mayıs 2013'te başlanan ve Cumhuriyet tarihinin en önemli projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü üç yılın ardından hizmete sunuluyor.

Türk inşaat firması IC İçtaş ile İtalyan inşaat grubu Astaldi ortaklığında yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsüyle ilgili bilgiler ve teknik özellikler şöyle:

4,5 MİLYAR LİRAYA MÂLOLDU

Köprü 59 metrelik genişliği ile  dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. Üçüncü köprü 8 şerit karayolu ve 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritten oluşacak. Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün toplam maliyeti ise 4,5 milyar lira.

GÜNLÜK GELİRİ 405 BİN DOLAR

Üçüncü köprüden her gün 135 bin otomobil geçişi için hazine garantisi bulunuyor. Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ

4,5 milyara mâlolan Yavuz Sultan Selim Köprüsünden araç başına 3 dolar alınacak. Bu rakam ağır vasıtalarda 15 doları bulacak.

381 BİN AĞAÇ KESİLDİ

Yavuz Sultan Selim Köprüsünde incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, şunları söylemişti: "Köprü ve bağlantı yolları yapılırken 381 bin adet ağaç kesilmek veya nakledilmek zorunda kalındı. Yaptığımız protokole göre 5 misli ağaç dikmemiz gerekiyor yani yaklaşık 1 milyon 900 bin adet. Biz bugüne kadar yüklenicimizle birlikte 2 milyonun üzerinde ağaç diktik. Yaklaşık 1,5 milyon adet ilave ağaç dikeceğiz."

6 BİN 500 KİŞİ ÇALIŞTI

Köprü projesinde  700'ü mühendis, toplam 6500 kişi çalıştı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanını taşıyor.


Üçüncü köprüyle ilgili üç kısa bilgi:

-Köprünün genişliği 59 metre.

-Kulelerin uzunluğu Avrupa yakasında 322, Asya’da 318 metre.

-Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinde inşa edilen toplam yol uzunluğu 116 kilometre.