ABD basını: Cerablus'un yolunu 15 Temmuz açtı

New York Times gazetesi, 15 Temmuz darbe girişiminin 'Erdoğan'ın Suriye'deki emellerinin önünü açtığını' yazdı. Gazeteye konuşan bir yetkili, başta 15 Temmuz gecesi öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi olmak üzere çok sayıda komutanın bugüne dek Suriye operasyonuna karşı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin en saygın gazetelerinden New York Times ve Washington Post, Cerablus operasyonunun önünü 15 Temmuz darbe girişiminin açtığını yazdı. Washington Post'a konuşan bir yetkili 'darbeci askerlerin olası Suriye operasyonlarını engellemek için bahaneler ürettiğini' söyledi. New York Times da yine bir yetkiliye dayanarak ordudaki tasfiyelerin Cerablus operasyonunu mümkün kıldığını yazdı.

'EN ÇOK KARŞI ÇIKANLARDAN BİRİ, ÖLDÜRÜLEN SEMİH TERZİ'YDİ'

İki gazete de, olası bir Suriye operasyonuna karşı çıkan en üst düzey komutanlardan birinin, darbe girişiminde bulunarak Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı basan ve alnından vurularak öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi olduğunu yazdı.

Washington Post'a konuşan yetkili, "Türkiye ordusundaki belirli komutanlar IŞİD'e karşı harekete geçme planını engellemek için çok çaba sarf etti. Hükümetin ilerlemesini imkânsız kılmak için askeri yetersizlik gibi bahaneler uydurdu. En çok karşı çıkanların bir kısmı darbe girişimine katılanlar" dedi. Yetkili, Semih Terzi'nin de bu kişiler arasında bulunduğunu söyledi.

15 TEMMUZ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

New York Times'ın 'Suriye'deki operasyonla Erdoğan Türkiye'nin ordusu üzerindeki yeni gücünü gösteriyor' başlıklı haberde öne çıkan bölümlerse özetle şöyle:

  • Erdoğan son yıllarda, Türkiye ordusunun Suriye'ye girmesi için hazırlanmış planların talimatını verdi. Fakat her defasında, zaten Türkiye içinde Kürt militanlara karşı savaşan komutanlar buna direndi. Ve geçen hafta ordunun isyankâr bir fraksiyonu darbe düzenlemeye çalıştı ve bu, her şeyi değiştirdi.

BATI ENDİŞELİYDİ AMA...

  • Darbenin ardından, Erdoğan binlerce subayı görevden alarak orduyu görünürde tükenmiş bir hale getirdi. Bu durum aynı zamanda, ABD dahil Batılı müttefiklerin, Türkiye'nin IŞİD'le savaşta istekli veya yeterli bir ortak olup olmayacağı konusunda endişe yarattı. Bunun yerine, çarşamba günü tam tersi oldu; Erdoğan, Suriyeli isyancıların IŞİD'in sınırdaki son kalelerinden Cerablus'u ele geçirmelerine yardım etmek için Amerikan ve Türk savaş uçaklarının koruması altında tanklarını ve özel kuvvetlerini Suriye'ye gönderdi.

DAHA FAZLA OPERASYONEL KONTROL SAHİBİ OLDU

  • Başarısız darbeden kısa süre sonra gerçekleştirilen operasyon, Erdoğan'ın tasfiyelerden sonra bile orduda daha fazla operasyonel kontrolü ele geçirdiğinin altını çiziyor. Bu durum Erdoğan'ın, uzun zamandır devam eden Suriye iç savaşında Türkiye adına bugüne kadarki en hırslı rolü üstlenmesinin ve Türkiye'nin en tutarlı destekçilerinden olduğu isyancı grupları güçlendirmesinin önünü açtı.

EN ÇOK KARŞI ÇIKANLARDAN BİRİ, SEMİH TERZİ'YDİ

  • Üst düzey bir Türkiyeli yetkili, çok sayıda komutanın son yıllarda Suriye'de bir operasyona karşı çıktığını söyledi. Türkiye'yi yakından izleyen birçok yorumcu da aynı şeyi söylüyor. Üst düzey yetkiliyse, bir Suriye operasyonuna karşı çıkan komutanların en önde geleninin, özel kuvvetler bünyesindeki eski bir komutan ve önde gelen darbecilerden olan, girişim sırasında öldürülen Semih Terzi olduğunu söyledi.

HABERİN İNGİLİZCE TAM METNİ