'Ferhat Sarıkaya tekrar göreve getirilirse çok şey anlatacağım'

Darbe girişimine ilişkin ifade veren cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya açığa alındı. Kararı olumlu bulan avukat İsmail Sami Çakmak, soruşturmayı yakından takip edeceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin  [email protected]

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturmada ifade veren cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya, HSYK kararı ile açığa alındı. Sarıkaya'nın 11 yıl önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada tutuklanan ve cezaevinde intihar eden üniversitenin genel sekreteri Enver Arpalı'nın kardeşi, Sarıkaya hakkında suç duyurusunda bulundu. Arpalı ailesinin avukatı İsmail Sami Çakmak, Ferhat Sarıkaya'nın görevine devam etmesi halinde HSYK hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

"GÖREVE DEVAM ETMESİ SUÇTU"

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nda görevine devam ederken açığa alınan cumhuriyet savcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevine devam etmesinin suç olduğunu söyleyen avukat İsmail Sami Çakmak, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Ferhat Sarıkaya, Enver Arpalı hakkında suç işlemek için örgüt kurmak, suç işlemek için kurulmuş o örgütün faaliyetleri içinde haksız ekonomik çıkar sağlamak ve benzeri suçlardan soruşturma başlatmıştı. Enver Arpalı, yakından tanıdığım saygın bir kişilikti. Bu suçlamaları hazmedemedi ve intihar etti. Enver Arpalı'nın intiharının baş sorumlusu Ferhat Sarıkaya'dır. Onun sorumluluğunda bulunan bir cezaevinde Enver Arpalı'ya ip verilmiştir. Bu, kendini as demektir.”

“HSYK HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM”

Avukat Çakmak, Ferhat Sarıkaya'nın itirafçı olabileceğini fakat görevde tutulmaması gerektiğini şöyle ifade etti: “Ferhat Sarıkaya'nın itiraflarını duydunuz. Bunları söyleyen kişinin Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nda olması suçtu. Sarıkaya, itirafçı olmuş olabilir ancak görevde tutulamaz, açığa alınması gerekiyordu. Eğer Sarıkaya görevine devam ettirilirse, HSYK hakkında da suç duyurusunda bulunacağım.”

Çakmak, 24 Ağustos'ta açığa alınan Ferhat Sarıkaya'nın soruşturmasını yakından takip ettiğini şöyle anlatıyor: “Ferhat Sarıkaya'nın daha önce açığa alınması gerekiyordu. Bu durumda Sarıkaya yetki kullanamıyor. Hakkında soruşturma başlatılması olumlu bir durum. Bu soruşturmayı yakından takip edeceğim. Eğer ki Sarıkaya'nın göreve iadesi verilirse, çok şey anlatacağım.”

ANKARA BAROSU DA DAVA AÇILMASINI İSTEMİŞTİ

Ankara Barosu, Sarıkaya'nın FETÖ-PDY soruşturmasında verdiği ifadenin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ankara Barosu, Şemdinli iddianamesini hazırlarken yetkisinin dışına çıktığı, hakim ve emniyet görevlisinin yönlendirmesiyle iddianame hazırladığını söyleyen Sarıkaya'nın, "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanmasını istedi.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ise Sarıkaya'yı HSYK'ya şikayet etti. Hakan Canduran tarafından HSYK'ya sunulan şikayet dilekçesinde, Sarıkaya'nın yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verdiği belirtildi ve Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69 ve 77. maddeleri kapsamında ivedilikle görevden uzaklaştırılması ve meslekten çıkarılması talep edildi. Şikayet dilekçesinde, "savcılık sıfat ve görevinin gereklerine uymayan tutum, davranış ve açıklamalarının, Savcı Ferhat Sarıkaya'nın kendi ifadesi olarak yazılı ve görsel basına yansıdığı ve kamuoyunun ciddi tepkisine neden olduğu” belirtildi.

NE OLMUŞTU ?

11 yıl önce Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde ( YYÜ) tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Van M Tipi Cezaevi'nde bulunan Enver Arpalı intihar ederek hayatını kaybetmişti. Arpalı'nın ölümünün nedenin intihar olduğu otopsi raporuyla kesinleşmişti.

Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Arpalı'nın ölümüyle ilgili cezaevi yönetiminin bir ihmali olup olmadığının incelendiğini belirterek şunları söylemişti: “Arpalı'nın durumu diğer tutuklular gibi belirli aralıklarla ele alındı ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.”

Arpalı'nın iple intihar ettiğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, ''İp olmasa bile çarşaf var orada. Çarşafı kesiyor, yine yapıyor. Çarşafsız da yatıracak halimiz yok'' diye konuşmuştu.

Arpalı'nın avukatı Hasan Akköprülü ise, dava süresinin uzaması nedeniyle Arpalı'nın psikolojisinin bozulduğunu aktarmıştı.