Economist: Kürtler sessizce geri çekilmez

İngiliz dergisi The Economist, Türkiye'nin Cerablus operasyonunun Kürtlerle Türkiye'yi karşı karşıya getirme riski olduğunu yazdı. Dergi, Kürtlerin operasyonu kendilerine karşı algıladığını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngitere'nin saygın dergilerinden The Economist, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus operasyonuyla ilgili makalesinde Kürtlerin 'sessizce geri çekilmeyeceği' yorumunu yaptı. Dergi, Türkiye'nin Cerablus operasyonunun Kürtler tarafından 'Suriye'nin kuzeyinde kontrol ettikleri bölgeleri birleştirememeleri için yapılmış bir harekât' olarak algılandığını belirterek şu ifadeyi kullandı:

"Türkiye'nin saldırılarının Kürt direnişiyle karşılaşma, yani bir Amerikan müttefikinin, ABD'nin bir vekiliyle ve Amerikan uçaklarının hava koruması altındaki bölgelerde karşı karşıya gelme riski var. [...] Kürtler sessizce geri çekilmeyecek. PYD Eş Başkanı Salih Müslim, 'Türkiye'nin Suriye bataklığında kaybedecek çok şeyi var' dedi. Kürtlerin komutasındaki Suriye Demokratik Güçleri de 'ülkelerini, doğrudan ya da dolaylı işgallere karşı savunacaklarını' açıkladı."

'Suriye'deki savaş daha da karmaşıklaşıyor' yorumunu yapan dergi, 'ittifakların değiştiği ve zaten çok sönük olan barış umudunun giderek kaybolduğu'nu yazdı. Economist'e göre Kürtlerin elindeki Haseke'ye 18 Ağustos'ta Suriye ordusunca düzenlenen hava saldırısı, bu değişimin en önemli göstergesi. "Yakın geçmişe kadar, eli kanlı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kürt militanlara dokunmamıştı. Ama Haseke'de iki taraf yumruk yumruğa geldi" diyen dergi, Türkiye için de dinamiklerin değiştiğini yazdı. The Economoist,  Türkiye hükümetinin IŞİD terörü ve Kürtlerin güç kazanması endişeleriyle Rusya'yla yeniden yakınlaştığını, Esad hakkındaki söylemini de değiştirmeye başladığını belirtti.