'Türkiye Kürtlerini mutlu yaşatmalı'

Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, "Türkiye’nin, Suriye’deki bu durumdan zarar görmemesini sağlayacak tek politika vardır, o da kendi Kürtleri ile barışmak!" değerlendirmesini yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Cerablus operasyonunu değerlendiren Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz çözümün Türkiye Kürtlerinin  'mutlu yaşamasında' olduğunu yazdı. Yılmaz, Türkiye'nin mevcut durumunu değerlendirirken, "Korkulan şey, Suriye’deki yeni bir Kürt devleti oluşumunun, Türkiye’deki Kürtleri ayrılmaya sevk edeceğiyse bunun tek ilacı var: Türkiye Kürtlerinin, Türkiye’de yaşamaktan mutlu olmalarını sağlamak" dedi.

Yılmaz'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Dün gazetelerde ve gün boyu haber televizyonlarında yayımlanan Suriye haritasına dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Rengârenk bir haritaydı gördüğümüz. Batıda Esad rejimi, kuzeyde Kürtler ve IŞİD (ki şimdi oradan sökülüp atılmaya çalışılıyor) kantonlar halinde şeriatçı El Nusra, yine kantonlar halinde El Nusra ve IŞİD bölgeleri, El Nusra ve IŞİD dışındaki isyancıların hâkim oldukları bölgeler ve gerisi de çöl zaten.

Bu tablodan Türkiye’nin çıkarmak istediği şey de “birleşik Suriye”!

Başbakan Binali Yıldırım’ın hayalindeki tablo: Suriye’nin toprak bütünlüğünü, her kesimi (sanırım IŞİD hariç) kapsayacak bir temsile olanak verecek şekilde koruyacak,

merkezi idareli federatif yapı! Ama Suriye Kürtlerini de yok saymak gibi bir hayal de var bunun içinde. Federatif Suriye’de, Kürtler, “federe” olmayacaklar diye hayal etmek, artık gerçekçi bir politika değil, bunu görmek lazım. Eğer doğru durum tespitine dayanmayan politikalar üretirseniz, sonunuz Ahmet Davutoğlu gibi olur, arkanızdan teneke çalarlar!

Türkiye’nin, Suriye’deki bu durumdan zarar görmemesini sağlayacak tek politika vardır, o da kendi Kürtleri ile barışmak!

PKK hendek siyasetiyle ve kentlerde bombalar patlatarak kendi ayağına kurşun sıktı. Bu tablo içinde PKK’yı marjinalize etmek artık eskisine göre daha kolay.

Bunun için yapılması gereken yarım kalmış barış sürecini, bu kez oy avcılığı yapmak için değil, gerçekten memlekete huzur gelmesini sağlamak için tamamlamak

gerekiyor.

Korkulan şey, Suriye’deki yeni bir Kürt devleti oluşumunun, Türkiye’deki Kürtleri ayrılmaya sevk edeceğiyse bunun tek ilacı var: Türkiye Kürtlerinin, Türkiye’de yaşamaktan mutlu olmalarını sağlamak."

YAZININ TAMAMI