'Almanya İncirlik'ten çekilmeyi düşünüyor'

Almanya'yla soykırım yasasının kabul edilmesi sonrası başlayan İncirlik krizi derinleşiyor. Berlin'in, IŞİD karşıtı koalisyon kapsamında İncirlik'te bulunan jetlerini çekmeyi planladığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Almanya'nın en saygın dergilerinden Der Spiegel, Türkiye'nin Alman vekillerin ziyaretini hâlâ engellemesi nedeniyle ülkenin İncirlik Hava Üssü'ndeki altı Tornado keşif uçağını Ürdün veya Kıbrıs'a taşımayı gözden geçirdiğini yazdı. Alman Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Misyonumuza Türkiye'den devam etmek istiyoruz ama İncirlik'teki üssün alternatifleri var" açıklaması yaptı.

'IŞİD'LE MÜCADELEYİ SEKTEYE UĞRATIR'

Dergiye konuşan askeri yetkililerse, böyle bir adımın IŞİD karşıtı keşif uçuşlarını iki ay boyu sekteye uğratacağını söyledi.

KRİZ NEDEN ÇIKMIŞTI?

Söz konusu kriz, Almanya'nın Ermeni soykırımını tanıması sonrası patlak vermiş; Ankara, üst düzey Alman yetkililer ve milletvekillerinden oluşan bir heyetin İncirlik'teki 250 Alman askerini ziyaretine izin vermemişti. İki ülke arasındaki gerilim, 15 Temmuz askeri darbe sonrası Almanya'nın Türkiye'de olası idam cezasına karşı çıkması, bir istihbarat raporunda Türkiye'den 'terör platformu' olarak söz edilmesi ve MİT'in Almanya'da 6 bin mensubu bulunduğu iddiasıyla tırmanmıştı.