Feyzioğlu: Büyük harekatı başlattık

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Cerablus’a operasyonu başlattık” tweet’i attı, tepkilerin hedefine oturdu: “Akdeniz üçüncü baro alayı emir ve görüşlerinize hazırdır komutanım!”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, iktidar yanlısı çıkışlarıyla tepki toplamaya devam ediyor. Metin Feyzioğlu’nun bu sabah attığı Cerablus tweet’i hem ilgi hem de tepki gördü. Feyzioğlu’nun tweet’i şöyle: “#Cerablus 'a büyük harekatı başlattık. Allah Türkiye'yi ve Milletimizi korusun.

'ORDUMUZ GÖZ BEBEĞİMİZDİR'

Barolar Birliği Başkanı, attığı bir tweet ile takipçilerini yönlendirdiği Facebook (https://www.facebook.com/metin.feyzioglu.79/posts/1069876326423050:0) hesabında ise şunları yazdı:

“Cerablus'a büyük harekatı başlattık.

Son dakika haberlerine göre:

Saat 04.00'da Cerablus'taki IŞİD hedeflerine bombardıman başladı ve TSK kuvvetleri ile koalisyon harekete geçti. Cerablus'u IŞİD'den kurtarma operasyonu kapsamında önce TSK'ya ait obüsler IŞİD hedeflerine atış yaptı, sonrasında koalisyon uçakları IŞİD'i bombaladı. Bölgeden zaman zaman silah ve patlama sesleri geliyor. Askeri kaynaklar 1 saat 45 dakika içinde 63 hedefe Fırtına obüsleri ve roketatarlarla 224 atım yapıldığını belirtti. Topçu atışının ardından iş makineleriyle geçit açma çalışmaları başladı. Yetkililer kara harekatının başlamadığını, geçit açma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Topçu ateşinin ardından bu kez TSK'ya ait savaş uçakları Cerablus'taki IŞİD hedeflerini bombaladı.

***

Yıllardır Suriye politikamızın yanlışlığını yazıyorum. Dilerim bu hamleyle ve öncesinde yapılan ittifaklarla hızlı bir düzelmeye girer. Ayrıntıları bilmediğim için bir iyi dilekten ibaret bu söylediğim. Ancak dış temaslardaki son haftaların hareketliliği önemli müzakerelerin yapıldığını gösteriyor.

***

Ordumuz, göz bebeğimizdir. Çünkü bu topraklarda yaşamamızın güvencesidir. Yıpratılmamalı, bir an önce yaraları sarılmalıdır. Milli bir dış politika, milli ordu olmadan uygulanamaz.

Dilerim alnımızın akıyla bu harekattan, en az zayiatla muzaffer çıkarız.

Allah Türkiye'yi ve Milletimizi korusun.”

TEPKİLER GELDİ

Barolar Birliği Başkanı’nın yazdıklarına sosyal medyada tepkiler geldi. Bir grup, 'konuşan kişinin Barolar Birliği Başkanı mı yoksa bir asker mi' olup olmadığını sordu. Bir başka grup, Feyzioğlu’nun dualarına katıldı. Feyzioğlu’nun iktidara desteğini tebrik edenler de vardı. Barolar Birliği Başkanı’nın Facebook hesabında ise sözlerine destek daha çoktu. Fakat bu hesapta da, “Bir an operasyonu siz yönetiyorsunuz sandım” gibi, başkanın hukukçu kimliği ile operasyon açıklaması arasındaki uyumsuzluğa vurgu yapan tepkiler vardı. Yine Facebook hesabında başkanın iktidara desteğine yönelik eleştiriler de yer aldı.

'HUKUKU UNUTMAKLA' ELEŞTİRİLMİŞTİ

Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti sırasında söylediği sözler nedeniyle hukukçular tarafından 'hukuku unutmakla' eleştirilmiş, ardından Beştepe’de yapılacak adli yıl açılışına katılacağının açıklanması nedeniyle eleştiriler 'yargı bağımsızlığına gölge düşürme' suçlamasına dönüşmüştü. Cumhuriyet gazetesinin bugün (24 Ağustos 2016 Çarşamba) derlediği bu eleştiriler de özetle şöyle:

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu: (Adli yıl açılış) töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenmesi kuvvetler ayrılığı ilkesi ile bağdaşmaz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu arasındaki ihtilaf nedeniyle aralarındaki ilişkinin yeniden düzeltilmesinin formülü bu değil. Bize davetiye gelmedi, gelse de katılmayız.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran: Yarı başkanlık varmış gibi bir algı var Türkiye’de. Bu törenin yargı organının başı olan Yargıtay’ın ev sahipliğinde yapılmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Davet gelirse yönetim kurulunda görüşürüz.

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan: Açılış töreni, Yargıtay’ın ev sahipliğinde yapılmalı. Kuvvetler ayrılığı ilkesine sahip ülkemiz için en doğrusu bu. Davet gelse de katılmayacağız.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan: Saray’da adli yıl açılışı olmaz. Açılışta yürütme adına konuşma yapılamaz. Yargıtay, (12 Eylül) darbe döneminde bile yürütme erki temsilcisinin konuşma isteğini geri çevirmişti.