AB'den Türkiye'ye 'rest': Ne istediğinize karar verin

Avrupa Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Hahn'dan Türkiye'ye 'uyarı' geldi. Hahn, "Türkiye kısa süre içinde koşulları kabul edip etmeyeceğine, bunu isteyip istemediğine açıklık getirmeli" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sonrası OHAL ilan edilmesi üzerine AB'yle ilişkilerde gerilim tırmanıyor. Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, üyelik müzakerelerinin şartlarını kast ederek, "Türkiye kısa süre içinde bu koşulları kabul edip etmeyeceğine, bunu isteyip istemediğine açıklık getirmeli" dedi.

'KURALLAR MÜZAKERE EDİLEBİLİR DEĞİL'

Avusturya gazetesi Die Presse'le söyleşi yapan Hahn, Türkiye'nin olası üyeliğini 'askıda kalan bir soru' diye niteledi. Hahn sözlerine şöyle devam etti: "Eğer AB'ye katılmak istiyorsanız, kriterleri yerine getirmelisiniz. Kurallar müzakere edilebilir değil. Türkiye kısa süre içinde bu koşulları kabul edip etmeyeceğine, bunu isteyip istemediğine açıklık getirmeli. Bu askıda kalan soru ilişkiler üzerinde baskı yaratıyor."

'AB'YE İSTİKRARSIZLIK GETİRİR' İMASI

Darbe girişiminden sonra yaşanan gelişmelerin 'tutuklamaların boyutu ve çok hızlı gerçekleştirilmesi nedeniyle Avrupa'nın büyük kısmında ciddi rahatsızlık yarattığını' söyleyen "Bugün Türkiye'de yaşananlar, bizim istikrar ihtiyacımıza katkıda bulunabilecek bir durum değil" dedi.

Hahn, Türkiye'nin sınırlarını göçmenlere açabileceği yönündeki açıklamalarına yanıt olarak da, "Türkiye'nin mülteci krizinde AB'nin mali desteği olmadan devam edebileceğinden veya bunu istediğinden emin değilim" ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu yetkilisi, kendisinin Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasına şahsi olarak karşı olduğunu da vurguladı.